Frittata na słodko

Tak, wymyślam ciągle jak urozmaicić swoje omletowe śniadania. Spodziewajcie się w końcu książki z przepisami na omlety na każdy dzień ;)

Składniki

  • 2 jabłka
  • 1 twardy banan
  • ok 10 migdałów
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 6 kurzych jaj
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego

Wskazówki

  • 10 min
  • 2 porcje

Jabłka i banany kroimy w średniej grubości kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego z przyprawą korzenną.

Dodajemy owoce i i migdały mieszamy tak, żeby obtoczyła je przyprawa. Smażymy krótko, tak aby owoce się nie rozgotowały.

Dodajemy rozbite jajka i smażymy ok 2 minut, następnie przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy aż góra lekko stężeje.

Teraz zadanie wymagające sprawności fizycznej ;) Zamiast pokrywki przykrywamy patelnię talerzem i odwracamy tak, bym frittata wylądowała na nim. Potem zsuwamy omlet z powrotem na patelnię. Smażymy jeszcze ok 1-2 minut.

Smacznego!

Frittata na słodko

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 408
białko 25 g
węglowodany 24 g
tłuszcz 23 g