Tak, wymyślam ciągle jak urozmaicić swoje omletowe śniadania. Spodziewajcie się w końcu książki z przepisami na omlety na każdy dzień ;)
Frittata na słodko
Składniki
- 2 jabłka
- 1 twardy banan
- ok 10 migdałów
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 6 kurzych jaj
- 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
Wskazówki
- 10 min
- 2 porcje
Jabłka i banany kroimy w średniej grubości kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego z przyprawą korzenną.
Dodajemy owoce i i migdały mieszamy tak, żeby obtoczyła je przyprawa. Smażymy krótko, tak aby owoce się nie rozgotowały.
Dodajemy rozbite jajka i smażymy ok 2 minut, następnie przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy aż góra lekko stężeje.
Teraz zadanie wymagające sprawności fizycznej ;) Zamiast pokrywki przykrywamy patelnię talerzem i odwracamy tak, bym frittata wylądowała na nim. Potem zsuwamy omlet z powrotem na patelnię. Smażymy jeszcze ok 1-2 minut.
Smacznego!