Bezglutenowe bułeczki z dyni piżmowej

Od dawna próbuję swoich sił w produkcji paleo bułki do burgera. Próbowałam już kalafiorem, próbowałam z mąką z pestek dyni ale póki co efekty nie zadowalały mnie w 100%. W końcu na blogu Niebieska Pistacja znalazłam przepis na bułki z puree z dyni. Akurat miałam w domu dynię piżmową więc postanowiłam spróbować. Zamiast mąki pszennej użyłam migdałowej, nie dodałam też sosu worcester ani proszku do pieczenia. Postanowiłam za to dodać do bułek trochę smaku mojego kremu z dyni :) Bułeczki nie wyrosły mi tak jak tradycyjne ale zrobiłam je z myślą o burgerze więc jak dla mnie ich wysokość była jak znalazł. Poza tym były bardzo chrupiące i smaczne.

Składniki

  • 200g dyni piżmowej startej na drobno
  • 1 łyżka oliwy z pestek dyni
  • 1 jajko
  • 250g mąki migdałowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka curry (najlepiej domowej mieszanki)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • jajko do posmarowania

Wskazówki

  • 45 min
  • 200 °C
  • 8 bułek

Piekarnik nagrzewamy do 200°C.

Dynię odciskamy z nadmiaru wody. Mokre składniki łączymy w jednym naczyniu a w drugim suche, najlepiej jeśli przesiejemy mąkę wraz z pozostałymi składnikami. W ten sposób będzie najlepiej wszystko dokładnie wymieszamy.

Następnie łączymy składniki suche z mokrym i wyrabiamy ciasto. Powinno być rzadsze niż ciasto do pizzy ale gęstsze niż np piernik. Z gotowego ciasta formujemy placki o średnicy ok 8 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między plackami zachowujemy odstęp.

Smarujemy wierzch rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok 20-25 minut.

Smacznego!

Paleo pumpkin buns

Paleo pumpkin buns

Paleo pumpkin buns

Wartości Odżywcze

porcje 1 bułeczka
kCal 206
białko 7.3 g
węglowodany 8.3 g
tłuszcz 18 g

Powiązane wpisy

Bezglutenowe placki dyniowe 01.10.2014
Bezglutenowe muffiny dyniowe 28.10.2014