Sorbet z buraków i malin (bez cukru)

Jako absolutna maniaczka buraków po prostu musiałam spróbować tego połączenia. Dobra okazja nadarzyła się kiedy… rozbolało mnie gardło. Miałam wtedy straszną chęć na lody! Niestety te sklepowe odpadają na etapie weryfikacji składu. Co zrobić…? Domowe lody!

Postanowiłam połączyć wyjątkowy smak buraków z lekkim kwaskiem malin i absolutnie ciekawym smakiem octu balsamicznego redukowanego z ksylitolem. Tak, to był totalny eksperyment ale kiedy spróbowałam sosu wiedziałam, że musi się udać!

Zresztą sami spróbujcie, przepis jest bardzo prosty więc musi się udać!

Idealnie smakuje zestawienie sorbetu buraczano-malinowego z paleodami z mojego starego przepisu :)

Składniki

  • 3 średnie buraki
  • 500 g mrożonych malin
  • 1/2 szklanki octu balsamicznego
  • 4 łyżki ksylitolu
  • sok z 1 cytryny

Wskazówki

  • 4.5 godz.
  • 16 gałek

Buraki w skórkach pieczemy w piekarniku ok 30 min. Obieramy i studzimy.

Ksylitol rozpuszczamy w occie balsamicznym gotując na patelni i cały czas mieszając. Redukujemy aż powstanie średnio gęsty sos a zapach przestanie być mocno duszący ;)

W blenderze miksujemy mrożone maliny i pieczone buraki pokrojone w kostkę. Dodajemy przestudzony sos, miksujemy jeszcze raz, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny (bez pestek!) i miksujemy ponownie.

Masę wykładamy do naczynia (u mnie była to metalowa foremka do pieczenia) i wkładamy do zamrażarki. Mrozimy ok 3 godzin. Co 30 min. wyciągamy sorbet z zamrażarki i dokładnie mieszamy.

Jeśli po wyciągnięciu sorbet jest twardy to przed podaniem musimy odczekać ok 10 min aż odrobinę się rozpuści.

Smacznego!

beet_raspberry_sorbet-1-3

beet_raspberry_sorbet-3

beet_raspberry_sorbet-5

beet_raspberry_sorbet-6

Wartości Odżywcze

porcje 1 gałka
kCal 27
białko 0.75 g
węglowodany 9.4 g