Bezglutenowe ciasto z borówkami

Od jakiegoś czasu na instagramie i facebooku jestem bez przerwy kuszona zdjęciami ciast z borówkami. Nie mogłam pozostać bierna i uległam temu smakowitemu, zmasowanemu atakowi :)

Moje ciasto musiało być oczywiście dostosowane do realiów mojej kuchni. Tym razem postanowiłam dać spokój mące z kasztanów jadalnych i przetestowałam mąkę bananową. Moment przygotowania również nie był bez znaczenia. Każdy posiłek w moim jadłospisie ma swój cel dlatego ciastową rozpustę zaplanowałam na czas po treningu. Padło na sobotę.

Tuż po treningu nóg (tego dnia obudziłam się z mocnym postanowieniem „dam sobie wycisk” i tak też się stało!) spakowaliśmy z K. swoje bezglutenowe ciasto z borówkami, dodatkowe borówki, truskawki i matę piknikową i udaliśmy się na krótką wycieczkę na własną działkę (jak to wygląda możecie zobaczyć w piknikowych migawkach).

I siedzieliśmy sobie tak w trawie wśród robaczków, w cieniu jabłoni i czereśni. I jedliśmy, jedliśmy…

Przy okazji zwiedziłam działkę w celach intwentaryzacyjnych. Okazało się, że mamy całkiem spore zasoby owocowe. Jabłka, gruszki, śliwki, orzechy, czereśnie a nawet jeżyny. Niestety sporo drzew jest w opłakanym stanie. Coś mi mówi, że jesienne weekendy będą pracowite. Mimo, że planujemy tam budowę domu to chcę zatrzymać jak najwięcej drzew. W związku z tym najwyższy czas o nie zadbać!

Ale wracając do ciasta. Poniżej znajdziecie przepis. Jest bardzo prosty więc zachęcam do wypróbowania póki sezon trwa!

Składniki

  • 200 g mąki bananowej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 2 łyżki mleka kokosowego (płynnego)
  • 2 garści borówek (leśnych lub amerykańskich)
  • olej kokosowy do posmarowania

Wskazówki

  • 45 min
  • 175 °C
  • 12 kawałków
  • 26 x 12 cm

Mąkę przesiewamy przez sitko razem z kakao i sodą oczyszczoną. Dodajemy ksylitol. Mieszamy.

Za pomocą miksera łączymy wszystkie mokre składniki poza mlekiem kokosowym. Następnie stopniowo, cały czas mieszając, dodajemy składniki suche. Na końcu, wciąż mieszając, powoli wlewamy mleko kokosowe. Pilnujemy przy tym konsystencji, która powinna przypominać ciasto do muffinów.

Formę nacieramy olejem kokosowymi, wykładamy papierem do pieczenia i znów smarujemy olejem.Wylewamy ciasto do formy i wrzucamy borówki, tak aby zatopiły się w cieście.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na ok 30 minut. Ciasto nakłuwamy wykałaczką. Jeśli jest sucha wypiek jest gotowy.

Smacznego!

blueberry_cake_2

blueberry_cake_4