Omlet orzechowy

Dobre śniadanie to pożywne śniadanie. Moja propozycja na energetyczny zastrzyk z rana to omlet z płatkami. Zwykle są to płatki owsiane, tym razem jednak postanowiłam spróbować żytnich :)

Składniki

  • 3 białka jaja kurzego
  • 1 żółtko jaja kurzego
  • 20g płatków żytnich
  • 10g zmielonych orzechów włoskich
  • kilka orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki mleka

Wskazówki

  • 10 min
  • 1 porcja

Do wysokiego naczynia dodajemy wszystkie składniki i miksujemy blenderem. Wylewamy na rozgrzaną patelnię spryskaną odrobiną oliwy. Smażymy aż się zetnie i zrumieni. Obracamy na drugą stronę i smażymy dalej.

Gotowy omlet można polać odrobiną jogurtu i posypać orzechami lub świeżymi owocami.

Smacznego!

Omlet z orzechami

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 314
białko 18 g
węglowodany 17 g
tłuszcz 20 g

Powiązane wpisy

Frittata na słodko 08.11.2013
Omlet marchewkowo – kokosowy 14.11.2013