Dobre śniadanie to pożywne śniadanie. Moja propozycja na energetyczny zastrzyk z rana to omlet z płatkami. Zwykle są to płatki owsiane, tym razem jednak postanowiłam spróbować żytnich :)
Omlet orzechowy
Składniki
- 3 białka jaja kurzego
- 1 żółtko jaja kurzego
- 20g płatków żytnich
- 10g zmielonych orzechów włoskich
- kilka orzechów laskowych
- 2 łyżeczki mleka
Wskazówki
- 10 min
- 1 porcja
Do wysokiego naczynia dodajemy wszystkie składniki i miksujemy blenderem. Wylewamy na rozgrzaną patelnię spryskaną odrobiną oliwy. Smażymy aż się zetnie i zrumieni. Obracamy na drugą stronę i smażymy dalej.
Gotowy omlet można polać odrobiną jogurtu i posypać orzechami lub świeżymi owocami.
Smacznego!