Muffiny bez mąki (tylko 4 składniki!)

Pinterest to zło. Obiecałam sobie, że totalnie przestawiam się na mięso i warzywa, że nie będę jeść słodyczy. I co? I znalazłam zdjęcie. Niby nic, zdjęcie przedstawiało składniki  w kielichu blendera. Banan, kakao, masło orzechowe. I jak tu się nie zainteresować? Jako, że nie jadam tradycyjnego masła orzechowego ani syropu klonowego dopasowałam przepis do swoich wymagań (oryginalny przepis My Whole Food Life). Wyszło bajecznie! Chcąc ograniczyć wyrzuty sumienia spałaszowałam je po treningu i podzieliłam się z trenerem ;)

Muffiny bez mąki są wilgotne i nie wyrastają zbyt mocno ale brak puszystości wynagradzają aż nadto wyjątkowym smakiem. Spróbujcie sami!

Składniki

  • 2 duże, bardzo dojrzałe banany
  • 1 słoiczek masła z orzechów nerkowca
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki daktyli

Wskazówki

  • 25 min
  • 180 °C
  • 9 muffinów
  • papilotki

Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 5 minut. Banany obieramy ze skórki, rwiemy na kawałki i wrzucamy do misy malaksera (lub blendera). Dodajemy kakao, masło z orzechów nerkowca i daktyle odsączone z wody. Wszystko razem miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.

Ciasto rozlewamy do papilotek ułożonych w formie do muffinek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok 20 minut.

Smacznego!

flourless_muffins_1

flourless_muffins_3

flourless_muffins_4

flourless_muffins_5