Bita śmietana bez śmietany (paleo)

Właściwie każdy mój dzień rozpoczyna się podobnie. Wstaję pierwsza, karmię koty, nastawiam kawę i zabieram się za poranną toaletę. Po porannej toalecie i kawie podejmuję kolejne próby dobudzania męża… a następnie przychodzi czas na żywienie i suplementację ;) Pewnego dnia postanowiłam zrobić K. niespodziankę i przyrządzić mu kawę specjalną. Zaparzyłam espresso jak zwykle, dodałam mleka kokosowego i … ubiłam paleo śmietanę.

Bita śmietana „wylądowała” na powierzchni ciepłej kawy, wszystko oprószyłam surowym kakao. Kilka minut pracy a mina (niewyspanego) męża bezcenna ;)

Składniki

  • 1 puszka mleka kokosowego (z lodówki)
  • ok 3 łyżek ksylitolu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Wskazówki

  • 5 min
  • 4 porcje

Ważne! Mleko kokosowe musi być w stanie skupionym czyli w postaci twardego kremu. Aby to osiągnąć musimy przetrzymać puszkę w lodówce. Na przykład przez noc. Ksylitol przed użyciem ucieramy w moździerzu aż do uzyskania proszku na wzór cukru pudru.

Krem kokosowy wykładamy do misy miksera a wodę wylewamy. Mikser ustawiamy na najwyższe obroty. W trakcie ubijania „śmietany” stopniowo dosypujemy nasz puder ksylitolowy, możemy również dodać ekstrakt z wanilii.

Bitą „śmietanę” można nakładać łyżką lub z pomocą rękawa cukierniczego. Idealnie smakuje posypana siekanymi orzechami i czekoladą. Równie dobrze sprawdza się jako dodatek do paleo latte.

Smacznego!

kroki

whipped_cream_2_2

whipped_cream_3

whipped_cream_4

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 177
białko 1.5 g
węglowodany 16.5 g
tłuszcz 13.5 g