Sałatka z dynią i rostbefem

Pewnie wielu z Was zadaje sobie pytanie dlaczego ostatnio nie pojawiają się tu przepisy na dania główne. Spieszę z odpowiedzią – bo od jakiegoś czasu po prostu wrzucam mięso do wolnowaru, zabieram pierwsze lepsze warzywo i biegnę z takim zestawem do pracy. Ostatnio też skrupulatnie notuję to co jem i zdecydowanie prościej mi nad tym panować kiedy obiad składa się z małej ilości składników.

Przepis, którym chcę się dzisiaj z Wami podzielić wykombinowałam przygotowując prowiant na szkolenie Mobility z Małą Mi, w którym brałam udział dwa tygodnie temu. Posmakowała mi ta słodko – słona kombinacja, trudno więc zachować ją tylko dla siebie.

A photo posted by Cook It Lean (@cookitlean) on

W składnikach zawarłam trzy opcje solenia. Możecie użyć zamiennika sosu sojowego – Coconut Aminos, który póki co jest trudno dostępny. Jeśli nie boicie się soi (i nie stosujecie AIP) możecie użyć sosu sojowego bez glutenu – Tamari albo po prostu natrzeć mięso solą. Też będzie smaczne!

Składniki

  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • sól do smaku
  • ok szklanki dyni hokkaido pokrojonej w drobną kostkę (nie trzeba obierać)
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 1 stek z rostbefu (najlepiej wołowina dojrzewająca)
  • 1 łyżeczka coconut aminos, sos tamari lub dwie szczypty soli
  • 1 łyżka suszonej żurawiny (najlepiej bio, bez oleju)
  • oliwa z oliwek (np rozmarynowa)
  • opcjonalnie pestki dyni (przy AIP zrezygnuj)

Wskazówki

  • 25 min
  • 200 °C
  • 1 porcja

Pokrojoną dynię nacieramy olejem kokosowym i solą. Rozrzucamy na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok 20 minut.

Mięso powinno być w temperaturze pokojowej, stek osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy sosem coconut aminos, sosem tamari lub po prostu solą. Układamy na mocno rozgrzanej patelni grillowej i smażymy ok 1-2 min z każdej strony. Usmażony stek odkładamy na deskę lub talerz i czekamy ok 3 minuty.

W tym czasie kroimy sałatę rzymską w cienkie paski, układamy na talerzu razem z upieczoną dynią i żurawiną.  Na wierzchu układamy stek pokrojony w paski. Całość skrapiamy oliwą z oliwek (u mnie oliwa rozmarynowa) i posypujemy pestkami dyni.

salatka_3

Podziel się z innymi, udostępnij ten wpis!