Wytrawne gofry ryżowe

Tego przepisu nie miało być na blogu, właściwie zrobiłam zdjęcia śniadaniowego talerza, żeby bez spięcia potrenować fotografowanie posiłków. A właściwie to miałam tylko zrobić zdjęcie komórką na insta ale akurat miałam aparat w domu i zrobiłam kilka nadmiarowych fotek.

Potem wrzuciłam śniadanie na instagrama. Bardzo Wam się spodobało sądząc po ilości serc ;) Pewna Kasia poszła o krok dalej i poprosiła o przepis:

to czekamy na kolejny wpis ;-) wyglądają przeuroczo. Taka moja zachcianka – 9 miesiąc ciąży ;-)

Jak wiadomo kobiecie w ciąży się nie odmawia więc dziś, zgodnie z obietnicą, pojawia się na blogu. Kasiu – mam nadzieję, że gofry będą Ci smakować! To jedne z najsmaczniejszych i najbardziej chrupiących gofrów jakie wyszły z mojej gofrownicy.

Składniki

  • 200 ml mleka kokosowego
  • (opcjonalnie) 100 ml wody
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej lub skrobii z tapioki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sól
  • (opcjonalnie) pieprz
  • tłuszcz do posmarowania gofrownicy

Do podania

  • Szynka parmeńska
  • Pomidorki
  • Świeża bazylia

Wskazówki

  • ok 15 minut
  • 6 gofrów

Masło klarowane rozpuszczamy na małym ogniu i studzimy.

Do miski wlewamy mleko kokosowe, dodajemy masło i cały czas mieszając dodajemy jajka. Następnie stopniowo dodajemy przesiane razem mąkę ryżową i ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy aż do otrzymania gładkiej masy o gęstości ciasta na pankejki. Gdyby było za gęste dodajemy odrobinę wody.

Na koniec dodajemy przyprawy, sodę oczyszczoną i ocet. Jeszcze raz dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę.

W tym czasie nagrzewamy gofrownicę do maksymalnej temperatury. I smarujemy ją np. olejem kokosowym.

Ciasto wylewamy do gofrownicy tak aby przykryć formę. Pieczemy aż gofry będą chrupiące i przyrumienione.

Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie były to szynka parmeńska, pomidorki i bazylia albo polska szynka wieprzowa, musztarda dijon i ogórek.

Smacznego!

gofry_2

gofry_31

 

Wartości Odżywcze

porcje 1 gofr bez dodatków
kCal 195
białko 4 g
węglowodany 20 g
tłuszcz 10 g