Domowe czekoladki z owocami

Do czekolady chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Każdy ją lubi. O jej właściwościach również nie bedę się rozpisywać, odsyłam do artykułu w portalu abczdrowie.pl

Czekolada to bardzo przyjemna dawka energii, ale najlepiej wybrać najzdrowszą – gorzką czekoladę o jak najwyższej zawartości kakao.

Przepis na czekoladki z owocami krąży gdzieś w sieci (nie udało mi się namierzyć autora, jeśli znacie, wpiszcie w komentarzach), natrafiłam na niego kilka razy i w końcu uległam ;) Polecam z czystym sumieniem, połączenie słodkich owoców z niezbyt słodką czekoladą jest świetne. Trzeba jednak zachować umiar i najlepiej podzielić się tym dobrodziejstwem z przyjaciółmi ;)

Składniki

  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej 85%-90%
  • 1/4 banana (najlepiej twardego)
  • 2-3 truskawki
  • 2 łyżeczki masła orzechowego (lub migdałowego)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • (opcjonalnie) kilka kropel ekstraktu z wanilii

Wskazówki

  • 9 czekoladek

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (do garnka z wrzącą wodą wkładamy miskę, która się nie rozpuści, wrzucamy pokruszoną czekoladę i mieszamy od czasu do czasu aż do uzyskania płynnej konsystencji) i dodajemy olej kokosowy oraz  ekstrakt z wanilii.

Część rozpuszczonej czekolady wylewamy na dno foremek (idealne są silikonowe ale papierowe foremki do muffinów też się świetnie sprawdzają) tak, żeby całe było zakryte i wstawiamy do lodówki na kilkanaście minut aż czekolada w miarę zastygnie.  W międzyczasie kroimy banana i truskawki na cienkie plasterki (takie, które się zmieszczą w foremkach i będą łatwe do zalania). Smarujemy cienką warstwą masła i składamy w pary. Po wyjęciu foremek z lodówki układamy owoce na pierwszej warstwie czekolady i zalewamy je pozostałą czekoladą tak, żeby powierzchnia była równa.

Wstawiamy wszystko znów do lodówki i czekamy, aż czekoladki stwardnieją.

Uwaga! produkt wysoce uzależniający.

Uwaga! czekoladki trzeba szybko zjeść bo świeże owoce mogą stracić świeżość ;)

Czekoladki

Czekoladki

Wartości Odżywcze

porcje 1 czekoladka
kCal 88
białko 1,5 g
węglowodany 3 g
tłuszcz 7 g