Często pytacie mnie gdzie robię zakupy spożywcze. Szczerze mówiąc odkąd przeszłam na stronę paleo i zwracam szczególną uwagę na to co ląduje na moim talerzu wciąż odkrywam miejsca godne polecenia. Postanowiłam stworzyć serię wpisów promujących takie miejsca/producentów. Każda z propozycji jest i będzie przeze mnie sprawdzona. Dzięki mojemu delikatnemu żołądkowi mogę potwierdzić jakość asortymentu ;) Będę wyszukiwać produkty naturalne, bez sztucznych dodatków, bez dodatku cukru/mąki albo miejsca, w których można znaleźć mniej lokalne produkty w korzystniejszych cenach.
Zaczynamy od Starego Kleparza. Myślę, że nie muszę przedstawiać tego miejsca tym z Was, którzy mieszkają w Krakowie. Jest to dość gwarne targowisko usytuowane w samym centrum Krakowa (w bliskiej okolicy ul. Basztowej). Można tam kupić wszystko: od warzyw bardziej i mniej lokalnych, przez mięsa i wędliny różnych producentów aż do sprzętu domowego i ciuchów. Pamiętam jak w dzieciństwie raz w tygodniu wybierałam się z mamą na zakupy Na Stary Kleparz lub plac Na Stawach. Mama miała swoje stałe miejsca, w których zaopatrywała się we wszystkie produkty potrzebne w kuchni. Miała też swoje ulubione stoisko „fashion” ;) Każda wizyta na „placu koło LOT-u” (jak lubi nazywać to miejsce) kończyła się obowiązkowym spacerem przez ul. Długą i przystankiem w Svenssnonie (szwedzkie pieczone pierogi z mięsem lub z grzybami – nadal czynne, do ostatniego pieroga).
Ja już nie chodzę na pierogi ale też mam swoich ulubionych sprzedawców i chętnie się nimi z Wami podzielę.
Spiżarnia Beskidzka
Sami wiecie jak ciężko jest w obecnych czasach dostać dobrej jakości wędliny. Sama nie raz nacięłam się na nieuczciwych sprzedawców ukrywających przede mną prawdziwy skład (nie, proszę Pani, nie ma tam grama mąki – cóż, mój organizm nie potwierdził ;) ). W Spiżarni Beskidzkiej wszystko podane jest jak na dłoni. Każdemu produktowi towarzyszy tabliczka z wyczerpującą informacją o składzie a sympatyczna pani obsługująca w kiosku doradzi w razie wątpliwości.
Sprawdziłam ich białą kiełbasę (przepis tu: Biała kiełbasa pieczona w rozmarynie) i roladę boczkową. Biała kiełbasa jest zjawiskowa a boczek smaczny i bez cukru! Planuję w najbliższym czasie sprawdzić jeszcze ich pasztet. Zresztą pełne „menu” z dokładnie opisanym składem znajdziecie tu: składniki ze Spiżarni Beskidzkiej. Plik znalazłam na facebooku Spiżarni.
Gdzie: Kiosk nr 33
Włoskie Specjały – Che Bonta
Che Bonta ma w ofercie tradycyjne włoskie produkty sprowadzane osobiście przez właścicieli. Choć mają w ofercie wiele innych produktów ja skupię się na wędlinach, bo serów z wiadomych powodów nie jadam. Wcześniej w szynkę parmeńską i włoskie salami zaopatrywałam się w Almie. W sumie ostatnio odnoszę wrażenie, że to jedyne naturalne wędliny w tej sieci. Na Che Bonta trafiłam przypadkiem i postanowiłam sprawdzić, czy ich wędliny są lepsze niż te dostępne w w.wym. sklepach. Już wiem… nie ma porównania :) Szynka parmeńska od Che Bonta po prostu rozpływa się w ustach i jest bardzo smaczna. Dobrze skrojona i zapakowana tak, że długo utrzymuje świeżość. Próbowałam też ich rolady boczkowej (niestety nie pamiętam nazwy), salami i suszonych pomidorów. Polecam!
Gdzie: Kiosk nr 32
Produkty lokalne i ekologiczne
Jeśli macie dość super drogich sklepów eko i wywindowanych cen mąk, substancji słodzących i innych produktów „must have” to zapraszam do tego kiosku. Uwaga… można tam kupić ksylitol w cenie 37 zł za kilogram! Dla porównania kilogram ksylitolu w Almie to 84 zł. Nieźle co? W kiosku można znaleźć też m.in. mąkę migdałową, amarantus, oleje, ekologiczne konfitury, suszone owoce, orzechy a jeśli czegoś nie ma to właścicielka chętnie sprowadzi (obiecała nasiona Chia na wagę :) ).
Gdzie: Kiosk nr 59
Poza tym Stary Kleparz to świetne źródło warzyw w postaci do jedzenia jak i sadzonek. Ciężko wyjść stamtąd z pustymi rękoma więc lodówkę mam pełną i czeka mnie sadzenie pomidorów i truskawek na balkonie. Sprawdźcie sami tą „miejscówkę” i wypatrujcie kolejnych odcinków serii. A jeśli macie na Starym Kleparzu jakieś swoje ulubione miejsca oferujące zdrową żywność – podzielcie się nimi w komentarzach :)