Paleo gofry z sosem orzechowym

Gofry chodziły za mną od dłuższego czasu jednak teraz stanowią o tyle większe wyzwanie, że od jutra zaczynamy detoks cukrowy. W takim wypadku nawet miód odpada!

Postanowiłam oszukać trochę kubki smakowe i użyć składników, które wydają się słodkie. Dlatego w cieście pojawiła się mąka kasztanowa, cynamon i ekstrakt waniliowy.

Gofry zawsze je się z czymś. To coś to najczęściej bita śmietana albo owoce. Oczywiście dodatki te odpadają. Wykorzystałam więc pomysł z sosem do piernika jednak tym razem zamiast masła z orzechów nerkowca (zakazane w detoksie) użyłam masła z orzechów laskowych.

Udało się! Gofry dobrze oszukują słodkiego „głoda”, są zdrowe i sycące :)

Składniki

Ciasto

  • 1 szklanka mąki kasztanowej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka masła kokosowego
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 7 g drożdży
  • szczypta soli

Sos orzechowy

  • 1 łyżka masła z orzechów laskowych (niesłodzonego)
  • 2 łyżki mleka kokosowego (płynnego)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

Wskazówki

  • 1 godz 15 min
  • 6 gofrów

W ciepłym mleku kokosowym rozpuszczamy drożdże i odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.

Do przesianej mąki dodajemy jaja, masło kokosowe, ekstrakt waniliowy, cynamon, sól i drożdże z mlekiem. Mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godz. aż wyrośnie.

Ciasto wlewamy na rozgrzaną gofrownicę w takiej ilości aby mniej więcej zajęło powierzchnię grzania (ale nie za dużo, żeby się  nie rozlało).

Składniki sosu miksujemy razem aż do uzyskania gładkiej, niezbyt gęstej masy.

Smacznego!

Gofry bez cukru

Gofry bez cukru

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja - 2 gofry
kCal 323
białko 11 g
węglowodany 30 g
tłuszcz 17 g