Paleo – źródła węglowodanów

Moje paleo trwa już grubo ponad rok. W tym czasie długo radziłam sobie na praktycznie głodowych dziennych dawkach węglowodanów. Nie ukrywam, że nie czułam się z tym źle. Coraz częściej jednak czuję, że mój organizm domaga się ”węgli” i wolałabym zaspokoić to pragnienie czymś dobrym i zdrowym żeby uniknąć nagłych napadów cukrowego głodu (tak, nawet mi się zdarza!). Kilkakrotnie spotkałam się też z opiniami, że przy moim poziomie aktywności jednak warto pomyśleć o “dorzuceniu węgla” ;)

Przyszedł oto koniec wakacji, zmieniłam stan cywilny, wyszłam z przeziębienia, usunęłam zęba mądrości i zabieram się do pracy nad sobą i swoimi wynikami. Wy już nie raz pytaliście mnie o paleo źródła węglowodanów, więc usiadłam jednego wieczoru i zebrałam te produkty, które są 100% paleo, mają dużą lub średnią zawartość węglowodanów i są dostępne w Polsce. Niektóre bardziej, niektóre mniej, warto jednak zainwestować, zamówić w sieci produkty, których nie ma w osiedlowym sklepie i mieć spokój na dłuższy czas.

Produkt Zawartość węglowodanów w 100g Inne istotne składniki
Karob sproszkowany 89g Witaminy z grupy B, Witamina E, Magnez, Wapń, Żelazo, Potas, Fosfor
Miód 84g Witaminy z grupy B, Witamina A, C, Magnez, Potas, Żelazo, Fosfor, Wapń
Mąka bananowa 80g Witaminy z grupy B, Witamina A, E, C, Magnez, Potas, Żelazo
Mąka kasztanowa 78g Witamina C, Potas, Magnez, Wapń
Daktyle 74g Witamina A,  Witamina C, Witaminy z grupy B, Witamina PP, Potas, Żelazo, Fosfor, Magnez.
Karob strąki 53g Witaminy z grupy B, Witamina E, Magnez, Wapń, Żelazo, Potas, Fosfor
Kasztany jadalne 49g Witamina C, Potas, Magnez, Wapń
Banan 23.5g Witaminy z grupy B, Witamina A, E, C, Magnez, Potas, Żelazo
Mąka kokosowa 22g Witaminy z grupy B, Witamina C, E, Magnez, Potas, Fosfor, Kwas foliowy
Batat 20g Witaminy A, C, B6, E, Potas, Magnez, Żelazo
Mango 17g Witamina A, C, K, Cholina, Kwas foliowy, Potas, Wapń, Fosfor
Topinambur 16g Witaminy z grupy B, Witamina C, Żelazo, Magnez, Potas, Wapń
Ananas 13.5g Witamina A, Witamina C, Potas, Wapń, Magnez, Bromelina
Burak 9.5g  Witamina A, Betaina, Potas, Sód, Magnez, Fosfor, Wapń
Marchew 8.7g  Witamina A, Witamina K1
Dynia 7.7g  Witamina C, Witamina E, Potas

Pamiętajcie, to jest moja subiektywna lista. Jak już pisałam we wcześniejszych postach moje paleo jest mocno restrykcyjne z powodów zdrowotnych. Nie znajdziecie więc na liście kaszy ani ryżu. Jeśli uważacie, że Wasze zdrowie Wam na to pozwala możecie jak najbardziej dopisać swoje propozycje. Jeśli pominęłam jakieś w pełni paleo źródło wskażcie mi je a chętnie dodam do listy.

Oczywiście wiem, że wszystkie inne owoce są źródłem węglowodanów, ale te wymienione najczęściej pojawiają się w mojej kuchni.

Banany – okołotreningowo bo zawierają glukozę.
Ananasy bo zawierają bromelinę, naturalnie wspomagają trawienie mięsa.
Mango – bo uwielbiam mango i też ma sporo do zaoferowania.

Zdjęcie Abu – istockphoto.com

Powyższy artykuł ma charakter edukacyjny i nie może być traktowany jako substytut fachowej wiedzy lekarskiej/specjalistycznej. Autorzy cookitlean.pl nie biorą odpowiedzialności za sposób wykorzystania zawartych w nim informacji przez czytelników.

Podziel się z innymi, udostępnij ten wpis!