Bezglutenowe bułeczki z dyni piżmowej

Od dawna próbuję swoich sił w produkcji paleo bułki do burgera. Próbowałam już kalafiorem, próbowałam z mąką z pestek dyni ale póki co efekty nie zadowalały mnie w 100%. W końcu na blogu Niebieska Pistacja znalazłam przepis na bułki z puree z dyni. Akurat miałam w domu dynię piżmową więc postanowiłam spróbować. Zamiast mąki pszennej użyłam migdałowej, nie dodałam też sosu worcester ani proszku do pieczenia. Postanowiłam za to dodać do bułek trochę smaku mojego kremu z dyni :) Bułeczki nie wyrosły mi tak jak tradycyjne ale zrobiłam je z myślą o burgerze więc jak dla mnie ich wysokość była jak znalazł. Poza tym były bardzo chrupiące i smaczne.

Składniki

  • 200g dyni piżmowej startej na drobno
  • 1 łyżka oliwy z pestek dyni
  • 1 jajko
  • 250g mąki migdałowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka curry (najlepiej domowej mieszanki)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • jajko do posmarowania

Wskazówki

  • 45 min
  • 200 °C
  • 8 bułek

Piekarnik nagrzewamy do 200°C.

Dynię odciskamy z nadmiaru wody. Mokre składniki łączymy w jednym naczyniu a w drugim suche, najlepiej jeśli przesiejemy mąkę wraz z pozostałymi składnikami. W ten sposób będzie najlepiej wszystko dokładnie wymieszamy.

Następnie łączymy składniki suche z mokrym i wyrabiamy ciasto. Powinno być rzadsze niż ciasto do pizzy ale gęstsze niż np piernik. Z gotowego ciasta formujemy placki o średnicy ok 8 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między plackami zachowujemy odstęp.

Smarujemy wierzch rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok 20-25 minut.

Smacznego!

Paleo pumpkin buns

Paleo pumpkin buns

Paleo pumpkin buns

Wartości Odżywcze

porcje 1 bułeczka
kCal 206
białko 7.3 g
węglowodany 8.3 g
tłuszcz 18 g
  • www.relishmeals.blogspot.com

    Są i te bułeczki, które kusiły mnie w weekend :) Z chęcią zrobię, tylko powiedz, proszę, gdzie teraz można dostać świeżą dynię? ;)

  • ewka

    zwykła dynia się nie nadaje???

  • OLA

    Zrobiłam, ale niestety nie smakowały mi, a szkoda, bo narobiłam się przy nich sporo. :C

  • sylwia

    KAsia, mozna zamiast jajka uzyc siemie lniane I maka kokosowa?

  • sylwia

    mialam na mysli kasztanowa zamiast migdalowej

  • Ania

    Jesteś moja inspiracją, bułeczki zrobiłam, są przepyszne, zjadłam z guacamole z awokado z pomidorkami koktajlowymi, dzisiaj na obiad duszona wołowinka wg twojego przepisu. pozdrawiam.

  • Iwona

    Czym mogę zastąpić jajko w tym przepisie? Chia i siemię odpada :/