Nie będę się rozpisywać. Wróciłam z niedzielnego grilla z pomysłami na nowe przepisy. Uwielbiam ryby i uważam, że są świetną alternatywą dla karkówki i kaszanki, zresztą sami zobaczcie (pod treścią przepisu) jak wyglądają wartości odżywcze tego dania :)
Dorada grillowana w całości
Składniki
- 4 dorady patroszone
- 1 łyżeczka soli morskiej w kryształkach
- garść świeżego tymianku
- garść świeżego rozmarynu
- sok z ćwiartki cytryny
- 4 plasterki cytryny
Wskazówki
- 15 min
- 4 porcje
Zioła siekamy drobno i wsypujemy do moździerza, dodajemy sól i sok z cytryny, wszystko razem rozcieramy. Rybę dokładnie myjemy w środku i na zewnątrz. Nacieramy i w środku i na zewnątrz rostartymi wcześniej ziołami. Do środka wkładamy plasterek cebuli. Rybę możemy zawinąć w folię aluminiową, lub położyć bezpośrednio na grillu. Grillujemy aż skóra się lekko zarumieni.