Kto powiedział, że burger musi być w bułce a buraki w postaci ćwikły? :)
Grillowane burgery cielęce z burakami
Składniki
Burgery
- 500 g mielonej cielęciny
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- pieprz i sól
Buraki
- 1 duży burak
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- płaska łyżeczka tymianku świeżego lub suszonego
Wskazówki
- 25 min
- 2 porcje
Do mięsa dodajemy jajko, pół czerwonej cebuli, ząbek czosnku, pieprz i sól. Wszystko razem dokładnie mieszamy, formujemy burgery i układamy na rozgrzanej patelni grillowej. Grillujemy aż mięso się zarumieni ale wciąż będzie soczyste. Razem z mięsem możemy grillować pieczarki.
Burak pokrojony w drobne plasterki wrzucamy do garnka, dodajemy oleju kokosowego, wody, skrapiamy cytryną i dodajemy tymianku. Dusimy przez 15 minut.
Na koniec na patelni dusimy czerwoną cebulkę dodając do niej łyżeczkę miodu.