Grillowane burgery cielęce z burakami

Kto powiedział, że burger musi być w bułce a buraki w postaci ćwikły? :)

Składniki

Burgery

  • 500 g mielonej cielęciny
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz i sól

Buraki

  • 1 duży burak
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • płaska łyżeczka tymianku świeżego lub suszonego

Wskazówki

  • 25 min
  • 2 porcje

Do mięsa dodajemy jajko, pół czerwonej cebuli, ząbek czosnku, pieprz i sól. Wszystko razem dokładnie mieszamy, formujemy burgery i układamy na rozgrzanej patelni grillowej. Grillujemy aż mięso się zarumieni ale wciąż będzie soczyste. Razem z mięsem możemy grillować pieczarki.

Burak pokrojony w drobne plasterki wrzucamy do garnka, dodajemy oleju kokosowego, wody, skrapiamy cytryną i dodajemy tymianku. Dusimy przez 15 minut.

Na koniec na patelni dusimy czerwoną cebulkę dodając do niej łyżeczkę miodu.

burgery cielęce

burgery cielęce

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 429
białko 55 g
węglowodany 18 g
tłuszcz 12 g