Gulasz z dyni i kurczaka

Jesień kojarzy mi się z oddcieniami pomarańczy, czerwieni i brązu. Jesień to chłodne poranki, wieczory i jedyne w swoim rodzaju, intensywne światło w ciągu dnia. Dla wielu z nas symbolem jesieni jest dynia, coraz bardziej popularna w polskich kuchniach. O dyni i jej właściwościach możecie przeczytać w najnowszym numerze (już trzecim!) Apetytu, w którym wspólnie z Anią opisujemy sezonowe produkty. Nie wiedzieć czemu dynia najczęściej gości na naszych stołach w postaci zupy-kremu. Przecież możliwości jej wykorzystania są praktycznie niewyczerpane! Postanowiłam w związku z tym rozpocząć serię alternatywnych przepisów z dynią w roli głównej, lub drugoplanowej. Dziś, na pierwszy ogień, idzie gulasz z dynią i kurczakiem. Zapraszam!

Składniki

  • 4 podudzia z kurczaka (najlepiej wiejskiego)
  • 1/2 dyni hokkaido (może być też zwykła mała)
  • ok 200 g pieczarek
  • 3 marchewki
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól
  • pieprz
  • zielona pietruszka do posypania

Wskazówki

  • ok 1 godz.
  • 2 porcje

Dynię obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Tak samo postępujemy z marchewką. W garnku roztapiamy połowę oleju (lub masła), wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Smażymy na małym ogniu aż się zeszklą. Dodajemy pokrojone warzywa, zalewamy mlekiem kokosowym i dusimy ok 10 minut.

Drugą połowę tłuszczu rozgrzewamy na patelni i wrzucamy podudzia kurczaka. Podsmażamy mieszając tak, aby zrumieniły się z każdej strony. Mięso wrzucamy do garnka, przykrywamy warzywami a garnek pokrywką. Dusimy ok 30 – 40 minut.

5 minut przed końcem dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki i wszystkie przyprawy gotujemy już bez przykrycia.

Przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką.

Smacznego!

chicken_pumpkin_stew2

chicken_pumpkin_stew3

Powiązane wpisy

Bezglutenowe placki dyniowe 01.10.2014
Omlet marchewkowo – kokosowy 14.11.2013