Jajka zapiekane z krewetkami

Przepis zaczerpnięty z książki Kuchnia Chińska wg Goka, trochę zmodyfikowany do moich upodobań i możliwości sprzętowych :) Nie mam specjalnego chińskiego parownika (ani żadnego innego) więc jajka upiekłam w kąpieli wodnej. Wyszły pysznie i w dodatku udało mi się przemycić trochę krewetek (inaczej mój mężczyzna nie miał by na tyle odwagi ;) ).

Składniki

  • 6 jajek
  • ok 10 krewetek gotowanych
  • pęczek cebulki dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka sosy rybnego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • pieprz i sól

Wskazówki

  • 20 min
  • 150 °C
  • 2 porcje - 4 kokilki

Z krewetek ściągamy ogonki i dusimy kilka minut na patelni z posiekanym czosnkiem, sosem rybnymi mlekiem kokosowym. Wyjmujemy krewetki a powstały sos odkładamy do wystygnięcia (przyda się).

Do miski wbijamy jajka, solimy, pieprzymy i lekko roztrzepujemy. Dodajemy sos sojowy, drobno posiekaną dymkę (liście) i sos spod krewetek. mieszamy jeszcze raz.

Kokilki smarujemy olejem (np kokosowym albo sezamowym), wlewamy jajka i wkładamy krewetki. Całość, w kąpieli wodnej, wstawiamy do nagrzanego do 150°C piekarnika na ok 1-=15 minut aż jajka się zetną.

Smacznego!

Jajka zapiekane

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 294
białko 29 g
węglowodany 3 g
tłuszcz 18 g
  • Aleksandra Żmudzinska

    Mam pytanie co do sosu sojowego w paleo. Czy fermentowana soja nie jest taka szkodliwa? Można sobie czasem pozwolić na coś z bezglutenowym sosem sojowym?