Kasztanowe naleśniki z sosem figowym

Sobota. Trzeba dobrze zacząć dzień. Ładujemy energię i pędzimy na trening :)

Składniki

Naleśniki

  • 6 jaj
  • 3-4 łyki mąki kasztanowej
  • 1 łyżka kremowego mleczka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • szczypta soli

Sos figowy

  • 2 łyżki dżemu figowego (najlepiej bez dodatku cukru)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 2 świeże figi pokrojone w cząstki

Wskazówki

  • 15 min
  • 10 naleśników

Jaja ubijamy z mąką i mlekiem kokosowym. Mąkę dodajemy stopniowo aż osiągniemy konsystencję ciasta naleśnikowego. Nagrzewamy patelnię do pankejków i smażymy placki z obu stron aż się zrumienią.

Na drugiej patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy dżem figowy i smażymy na małym ogniu aż się trochę rozrzedzi. Dodajemy pokrojone figi i mieszając raz na jakiś czas smażymy wszystko razem jeszcze kilka minut. Figi powinny oddać trochę soku i połączyć się z dżemem.

Usmażone naleśniki układamy na talerzu i polewamy sosem.

Smacznego!

naleśniki z sosem figowym

Wartości Odżywcze

porcje 1 naleśnik
kCal 80
białko 4.9 g
węglowodany 6.4 g
tłuszcz 3 g
  • Beata Jabłońska

    Takie połączenie na pewno było smaczne :)

    • Tak było, polecam wypróbować :)