Kopytka z dyni (bezglutenowe)

Te kopytka powinny mieć w nazwie dopisek „Cioci Doroty” ;) Dorota, która już kiedyś gościła na moim blogu jako autorka przepisu na królika w sosie pomidorowym. Tym razem w naszej sekretnej grupie podzieliła się swoim przepisem na dyniowe kluski śląskie. Ja jako fanka dyni koniecznie musiałam go wypróbować, a że wolę formę kopytek to zrobiłam kopytka. Dodałam coś od siebie i oto jest przepis.

Wy też spróbujcie, koniecznie!  Ja podałam kopytka z kurczakiem i szybkim sosem paprykowym. Porcje poniżej podaję dla kopytek, sosu wychodzi trochę mniej.

W wersji BLW sos przyrządzamy bez soli.

P.S. przy okazji to pierwszy obiad przyrządzony i sfotografowany w mojej nowej kuchni!

Składniki

Kopytka

  • 2 szklanki puree z dyni (lub 1 mała dynia hokkaido)
  • 1 jajko
  • ok 140 gramów skrobi tapiokowej
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1 łyżeczka masła

Kurczak w sosie paprykowym (propozycja do kopytek)

  • 2 piersi kurczaka
  • 2 łyżeczki masła
  • sól
  • 1/2 szklanki śmietanki kokosowej
  • 2 łyżki ajwaru

Wskazówki

  • 15 min
  • 6 porcji kopytek

Jeśli nie mamy puree z dyni to po prostu kroimy dynię na pół, usuwamy pestki i miąższ (razem ze skórką jeśli to hokkaido) kroimy w cząstki. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200°C na 20 minut. Wyciągamy i studzimy a następnie miksujemy na gładką masę.

Aby przyrządzić ciasto dodajemy jedno jajo i cały czas wyrabiając dodajemy skrobię tapiokową. Ciasto powinno być lepkie i sprężyste ale niezbyt twarde. Powinno się dać z niego uformować wałeczek.

Wałeczek właśnie kroimy po skosie i tak powstałe kopytka wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Przed wrzuceniem wodę mieszamy.

Kiedy kopytka wypłyną czekamy jeszcze ok 1 minuty i wyciągamy. Wykładamy np do miseczki z rozpuszczonym masłem. Dzięki temu kopytka się nie pozlepiają.

Aby przyrządzić sos…

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mięso kurczaka pokrojone w kostkę, solimy i smażymy aż się lekko przyrumieni. Następnie zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy ajwar i dokładnie mieszając gotujemy jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje.

Podajemy z przygotowanymi wcześniej kopytkami.

Smacznego!

 

Podziel się z innymi, udostępnij ten wpis!

Powiązane wpisy

Gulasz z dyni i kurczaka 29.09.2014
Ekspresowy gulasz z podrobów 27.10.2015