Krem z cukinii z szafranem

Tak naprawdę najbardziej lubię proste przepisy i dania, których czas przygotowania nie przekracza 15 minut. Wszystko dlatego, że jestem dość zabieganą osobą (praca, treningi, blog… to wszystko zajmuje trochę czasu :) ). Dlatego od czasu do czasu staram się podzielić z Wami pomysłem, który można zrealizować w kulinarnym mgnieniu oka.

Do przygotowania kremu z cukinii potrzeba naprawdę niewiele. Wystarczy domowy bulion, który ja zawsze trzymam na czarną godzinę w zamrażarce, cukinie, trochę innych produktów do smaku i dobre chęci. I świeczka na torcie, kropka nad i – odrobina szafranu! Szafran odmienia tą pospolitą zupę-krem dodając jej wyrazistego smaku. Zapewniam Was, że goście będą zachodzić w głowę jaki to tajemniczy składnik znalazł się w potrawie ;)

Składniki

  • 2 szklanki bulionu drobiowego / dla wegan warzywnego
  • 2 duże cukinie
  • 1 łyżeczka klarowanego masła / dla wegan oleju kokosowego lub oliwy
  • 3 łyżki kremu kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie sproszkowanego szafranu (3 g)
  • pieprz i sól

Wskazówki

  • 15 min
  • 3 porcje

Cukinie dokładnie myjemy, odcinamy końce. Nie obieramy ze skórki! :)

Do garnka wlewamy bulion i wrzucamy pokrojone w kostkę cukinie. Dusimy aż cukinie zmiękną.

Dodajemy starty czosnek, masło i krem kokosowy, gotujemy jeszcze 2-3 minuty i miksujemy wszystko na gładki krem.

Na koniec dodajemy szafran, pieprz i sól, mieszamy.

Smacznego!

zucchini_cream2

zucchini_cream3

zucchini_cream

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 113
białko 5.8 g
węglowodany 14 g
tłuszcz 4.8 g

Powiązane wpisy

Moja zupa z dyni 07.11.2013
Pikantna zupa krem z cukinii 22.09.2015