Lody kokosowe bez nabiału (paleo, wegańskie)

Do tej pory na blogu pojawiały się głównie przepisy na lody owocowe. Obiecałam Wam trochę bardziej klasyczne smaki i oto są. Na pierwszy ogień – lody kokosowe.

Wpadłam na nie w sobotę kiedy bardzo, ale to bardzo miałam ochotę na coś słodkiego ale obiecałam sobie, że nie będę kupować żadnych gotowców. Razem z K. prawie ulegliśmy pokusie i prawie zamówiliśmy bezglutenowe torty w znajomej restauracji… ALE na szczęście skończyło się na steku i warzywach. Po kolacji byliśmy tak najedzeni, że na tort przeszła nam ochota. W domu jednak postanowiłam poeksperymentować. Sięgnęłam do zapasów mleka Aroy-D i odpaliłam maszynkę do lodów. Tak powstały moje pierwsze lody kokosowe – lepiej późno niż później!

Powiem tak: warto było czekać i opierać się tortowej pokusie. Te lody są po prostu niesamowicie pyszne. Za pierwszym razem dodałam do nich zmiksowane truskawki, jednak planując zdjęcia następnego dnia postanowiłam polać je czekoladową polewą i to był strzał w dziesiątkę. Topiące się lody i zastygnięta czekolada to połączenie, które zdecydowanie można określić mianem foodporn. 

Zresztą… spróbujcie sami. Na pewno macie składniki w domu :)

Składniki

Lody

  • 500 ml mleka kokosowego
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 2 łyżki miodu (lub innego, wegańskiego płynnego słodziwa)
  • 1 laska wanilii

Polewa

  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)
  • 1 szczypta soli

Wskazówki

  • Do 4 godz.
  • 8-10 gałek

Wiórki kokosowe prażymy na patelni, cały czas mieszając, aż osiągną lekko złoty kolor. Mleko kokosowe przelewamy do miski, dodajemy ostudzone wiórki, miód i ziarna wyciągnięte z laski wanilii. Wszystko razem mieszamy.

Z maszynką do lodów sposób #1

Pojemnik maszynki mrozimy 24 godziny a masę lodową chłodzimy 30 min przed przyrządzaniem lodów. Następnie umieszczamy masę w pojemniku maszynki i włączamy na ok 40 minut. Następnie przekładamy prawie gotowe lody do pojemnika i umieszczamy w zamrażarce na 2-3 godziny. Przygotowane tym sposobem lody kokosowe mogą być lekko kruche ze względu na zawartość wiórków.

Z maszynką do lodów sposób #2

Pojemnik maszynki mrozimy 24 godziny przed przyrządzaniem lodów. Do pojemnika maszynki wlewamy płynną masę lodową i włączamy na ok 1,5 – 2 godziny. Ten sposób może nie zadziałać jeśli temperatura otoczenia jest wysoka (sprawdzałam w upale :(). Lody będą miękkie ale kremowe i nie będzie trzeba czekać na rozmrożenie.

Bez maszynki do lodów

Masę lodową możemy dodatkowo ubić blenderem, żeby była bardziej puszysta. Następnie przelewamy ją do pojemnika i umieszczamy w zamrażarce na 3-4 godziny. Lody wyjmujemy co 30 minut i dokładnie mieszamy.

W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy aż połączy się z olejem. Na koniec ściągamy z ognia i dodajemy miodu znów dokładnie mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia i polewamy porcje lodów tuż przed podaniem.

kokosowe_lody_1

kokosowe_lody_2

kokosowe_lody_3

kokosowe_lody_4

Wartości Odżywcze

porcje 1 gałka
kCal 180
białko 2 g
węglowodany 9 g
tłuszcz 15 g