Orzechowa tarta bez pieczenia (bezglutenowa, wegańska)

Od jakiegoś czasu chodził mi po głowie pomysł na wypiek z wykorzystaniem migdałów i orzechów, który właściwie nie jest wypiekiem. Przy okazji zestawienia paleo mąk pisałam Wam o tym jak niekorzystne jest pieczenie z wykorzystaniem m.in. mąki migdałowej. Postanowiłam więc zachować wszystkie wartościowe składniki odżywcze tych produktów. Najlepszą opcją wydała mi się tarta bez pieczenia. Brakowało mi tylko koncepcji na nadzienie. Problem rozwiązał się, kiedy dotarła do mnie paczka z Primavika. W środku poza wybranymi przeze mnie produktami kryły się słoiczki masła z nerkowców! Cudowna niespodzianka – ci, którzy śledzą facebookowy profil Cook it Lean wiedzą, że przepadam za taką postacią tych wyjątkowych orzechów.

Dobrałam kilka pozostałych składników kremu, wstawiłam tartę do zamrażarki i cierpliwie czekałam na efekt eksperymentu. Wyszło bajecznie. Musicie spróbować!

Składniki

Spód

  • 3 garście migdałów
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 garść daktyli bez pestek
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki nasion chia (opcjonalnie)

Krem

  • 3 garście namoczonych orzechów nerkowca
  • 2 łyżki masła z nerkowców Primavika
  • 2 łyżki kremu kokosowego
  • 1 garść namoczonych daktyli bez pestek
  • gorzka, surowa czekolada

Wskazówki

  • 2 godz.
  • 10 porcji
  • śr. 22 cm

Migdały, orzechy włoskie i daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 min. Następnie wyciągamy z wody (daktyle odciskamy), wrzucamy do pojemnika malaksera, dodajemy olej kokosowy i miksujemy na średnio gładką, lepką masę. Tuż przed końcem dodajemy nasiona chia. Powstałą masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i formujemy na kształt tarty. Odstawiamy do wyschnięcia.

W tym czasie przygotowujemy krem. Wszystkie składniki kremu (poza czekoladą) umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy na bardzo gładką masę. Wykładamy na spód tarty i rozprowadzamy równomiernie. Wierzch posypujemy startą czekoladą.

Tartę wkładamy na ok. 1 godz. do zamrażarki, żeby stężała.

Smacznego!

nobake_nut_tart_1

nobake_nut_tart_2

nobake_nut_tart_4

Wpis przygotowany w ramach współpracy z marką Primavika.