Paleo chili con carne i spontaniczny obiad w skałkach

Są takie potrawy, których brakuje mi odkąd jem paleo. Należy do nich m.in. chili con carne. Od jakiegoś czasu jadam w Kuchni Otwartej (moim ulubionym lunchbarze) wersję bez fasoli ale z podsmażanym boczkiem. Tak bardzo posmakowała mi ta wersja, że postanowiłam wypracować własny przepis.

Z okazji beznadziejnej pogody miałam wczoraj zamknąć się w domu na pół dnia  i sprzątać…gotować. Tymczasem K. pojechał wspinać się w skałki. Kiedy słońce jednak zaświeciło nad Krakowem trochę mu pozazdrościłam i wpadłam na pomysł, że wpadnę do całej ekipy z obiadem. Rozgrzewające i sycące chili con carne wydawało się idealne. Przygotowałam większą ilość, zapakowałam wszystko do skrzynki i pojechałam.

Nie wiem jakim cudem ale w końcu trafiłam we właściwe miejsce. Niestety po słońcu nie było już śladu ale przed przyjściem deszczu udało się jeszcze zjeść, powspinać, strzelić kilka zdjęć i zebrać zapasy mlecza na wieczór.

Myślę, że przy dobrej pogodzie warto powtórzyć takie akcje :)

P.S. bagietka oczywiście nie jest paleo!

Składniki

  • 1.2 l przecieru pomidorowego
  • 500 g mięsa wołowego mielonego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 160 g specka (lub boczku)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki musztardy dijon (bez cukru)
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 500 ml ciepłej wody wody
  • 1/2 łyżeczki płatków chili

Wskazówki

  • 40 min
  • 6 porcji

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy mięso mielone. Mieszamy tak, żeby mięso było dobrze rozdrobionie. Gotowe mięso przekładamy do głębokiego garnka i zalewamy przecierem pomidorowym, dusimy na małym ogniu przez 10 min co jakiś czas dolewając wody.

W tym czasie na rozgrzanej patelni podsmażamy specka pokrojonego w kostkę, posiekaną cebulę i czosnek. Speck powinien być chrupiący. Po usmażeniu ściągamy z ognia.

Do przecieru pomidorowego dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę sól i pieprz. Gotujemy kolejne 10 minut. Na końcu dodajemy specka z cebulą i czosnkiem.

Smacznego!

paleo chili con carne

IMG_9539 copy

IMG_9548

paleo chili con carne

IMG_9561

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 309
białko 23 g
węglowodany 11 g
tłuszcz 18 g

Powiązane wpisy

Wiosenna zupa z jajkiem 18.03.2014
Paleo panna cotta 12.12.2013
  • Monia

    jak się robi bagietkę paleo? :)

    • Tak jak pisałam w poście bagietka nie jest paleo, nie byłam sama a nie każdy je tak jak ja ;) Natomiast wczoraj upiekłam paleo chlebek i przepis na niego już wkrótce na blogu :)

      • Monia

        aaa, przeczytałam „bagietka oczywiscie jest paleo” ;) super przepis na chlebek :) pewnie można zrobić też bułeczki z tego przepisu :)

  • Monika Furtak

    Pyszne i sycące. Dzięki Kasia :)

    • Dzięki Monika ;) Może będzie więcej okazji i może nawet spróbuję pokonać swój lęk wysokości i też się powspinam :D

      • Monika Furtak

        No mamy nadzieję :) Pozdrawiam.

  • Hej dziewczyny nie wiedziałam że się wspinacie:) to razem z gotowaniem moja najulubieńsza forma spędzania czasu…bardzo lubię Twój blog Kasiu a teraz jeszcze częściej się będę pojawiać…pozdrawiam

    • Hej! Ja muszę sprostować :) Wspinam się baaardzo rzadko, strasznie boję się wysokości! Mój narzeczony za to wspina się regularnie i ze znajomymi jeździ w skały. Tym razem postanowiłam im towarzyszyć z jedzeniem i aparatem :)

      Moja sportowa pasja to trójbój siłowy i tej dyscyplinie poświęcam większość wolnego czasu. Doświadczenie na siłowni w sumie czasem przydaje się na ściance :)

      Pozdrawiam!

      • Hej dzięki że odpisałaś:) Wiem że Twoja pasja jest trójbój siłowy(śledzę Twój blog już od pewnego czasu i bardzo lubię Twoje propozycje) sama często siedzę w mojej garażowej siłowni i przyznaję trening siłowy przydaje się w skałach:) szczególnie jak boulderujesz pozdrawiam

  • Jola

    Hej! Mam pytanie dotyczące oleju kokosowego. W zadnym z przepisów nie doczytałam, jaki olej używasz do obsmażania mięsa, boczku, do smarowania foremek itp. – rafinowanego czy nierafinowanego? Pozdrawiam

    • Ja używam virgin ale równie dobrze możesz do tych celów używać rafinowanego.