Paleo ciastka z czekoladą i suszonymi malinami

W tym roku postanowiłam trochę zaskoczyć rodzinę i przygotować własnoręcznie zrobione prezenty – ciastka. Oczywiście nie byłabym sobą, gdyby ciastka przyrządzone były z użyciem zwykłej mąki więc znowu nastawiłam się na eksperymenty. Do makutry trafiły dwie grupy składników, które podałam obok. Wybierzcie te, które bardziej Wam odpowiadają i sami przygotujcie świąteczne paleo ciastka ;) W „osiedlowym” sklepie znalazłam suszone maliny i postanowiłam, że wzbogacę wypieki polewą czekoladową z kawałkami malin. Wyszło pysznie. Jestem pewna, że obdarowanym również będzie smakowało!

Składniki

Ciastka orzechowe

  • 3 łyżki masła z orzechów nerkowca
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3/4 szklanki mąki kasztanowej

Ciastka kokosowe

  • 2 łyżki oleju kokosowego (w stanie stałym)
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3/4 szklanki mąki kasztanowej

Polewa

  • 1 tabliczka czekolady 90% kakao
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżki oleju kokosowego
  • suszone maliny

Wskazówki

  • 1,5 godz
  • 150 °C
  • 20 ciastek każdego typu

Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

W głębokiej misce (lub makutrze) umieszczamy składniki 1-4 i ucieramy na gładką masę. Na koniec stopniowo dodajemy przesianą mąkę kasztanową. Ciągle ucierając. Mąkę dodajemy aż ciasto będzie dość gęste i ciężko będzie nam ucierać.

Tak samo postępujemy z każdym z dwóch typów ciastek.

Piekarnik nagrzewamy do 150°C. Ciastka najlepiej rozłożyć do metalowej formy na muffiny, wcześniej nasmarowanej tłuszczem. Wtedy będą miały regularny kształt. W każdej foremce umieszczamy 1 łyżeczkę ciasta. Wstawiamy do piekarnika na 20 – 25 minut aż ciastka będą rumiane i lekko twarde. Gotowe ciastka orzechowe mają konsystencję twardego biszkopta a kokosowe są bardziej chrupiące. Ciastka zostawiamy do ostygnięcia

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej razem z miodem i olejem. Łączymy wszystkie składniki dokładnie mieszając. Łyżeczką rozlewamy polewę na ciastkach i posypujemy pokruszonymi, suszonymi malinami. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok 30 min.

Ciasteczka można zapakować w bibułę i przezroczystą folię do pakowania tak, żeby było widać co jest w środku ;)

Paleo ciastka

Paleo ciastka