Paleo quiche z awokado i ogonkami raków

Ten przepis jest inspirowany moim paryskim śniadaniem (ależ to romantycznie brzmi!). W Café Omnibus podano mi połówkę awokado z sosem na bazie majonezu i ogonkami raka. Ja postanowiłam wykorzystać te składniki trochę inaczej zwłaszcza, że od dłuższego czasu chodziło mi po głowie quiche na migdałowym spodzie.

Mój paleo quiche wyszedł pysznie! Idealnie nadaje się na śniadanie bo jest bardzo sycący a migdałowy spód świetnie zgrywa się ze słonym nadzieniem. Wypróbujcie koniecznie!

Składniki

Spód

  • 1 szklanka migdałów
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej
  • 2 łyżki oleju kokosowego w stanie stałym
  • pieprz, sól

Nadzienie

  • 6 jaj
  • 1 awokado
  • 1 opakowanie ogonków raków w zalewie
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1/2 papryczki pepperoni
  • 1 łyżka kolendry siewnej
  • pieprz
  • sól

Wskazówki

  • 40 min
  • 200 °C
  • 8 porcji

Migdały namaczamy w gorącej wodzie przez 5 minut. Odsączamy i wrzucamy do blendera lub malaksera. Dodajemy mąkę migdałową, olej kokosowy oraz pieprz i sól do smaku. Miksujemy wszystko razem aż powstanie lepka niejednolita masa (dobrze, jeśli będą większe kawałki migdałów.

Blaszkę do tarty smarujemy olejem kokosowym i wykładamy równo masą migdałową dokładnie ugniatając dłonią. Spód wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy 10 min.

Do blendera wbijamy wszystkie jaja, dodajemy miąższ z połowy awokado, pieprz, sól, posiekaną kolendrę i sok z limonki. Miksujemy wszystko razem do uzyskania gładkiej masy.

Ogonki raków odcedzamy z zalewy i płuczemy w zimnej wodzie (aby opłukać z nadmiaru soli) i układamy na spodzie razem z pokrojaną w plasterki połową awokado i posiekaną papryczą pepperoni.

Wszystko zalewamy masą jajeczną i wkładamy do piekarnika na 25-30 minut.

Smacznego!

Paleo quiche with avocado and crawfish tails

Paleo quiche with avocado and crawfish tails

Paleo quiche with avocado and crawfish tails

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 157
białko 8 g
węglowodany 3 g
tłuszcz 13 g