Paleo ramen – wariacja na temat rosołu na kościach kaczki

Uwieeelbiam kuchenny recykling! Szakszuka na niedojedzonych podczas wczorajszego obiadu warzywach, omlet z resztek… i absolutny hit – rosół z kości! Tym razem kaczych. Jak? Skąd? Po prostu przyrządziłam całą kaczkę w wolnowarze. Pichciła się 10 godzin w niskiej temperaturze aż mięso po prostu odeszło od kości. Tych kości, które potem wpakowałam z powrotem do gara i… zrobiłam z nich rosół. Upiekłam dwie pieczenie na jednym ogniu – zjadłam mięso na obiad we wtorek, w środę zrobiłam rosół i w czwartek dorzuciłam do niego niedojedzone resztki mięsa, to może trzy pieczenie? No w każdym razie nic się nie marnuje!

Przy okazji nabrałam ochoty na wariację na temat ramenu więc dodałam kilka składników od siebie. Taka zupa to świetny obiad na zimne dni, rozgrzewa od wewnątrz aż zzewnątrz robi się przyjemnie ciepło. No i, co najważniejsze, jest po prostu pyszna i sycąca.

Nie wierzycie? Zobaczcie sami, spróbujcie sami.

 

Składniki

Rosół

  • kości z całej kaczki (z wolnowaru lub pieczonej)
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 5 cm kawałek selera
  • 2 małe pory
  • 5 cm kawałek imbiru (obrany)
  • 3 suszone grzyby w paskach (ja dałam borowiki)
  • 1 łyżeczka wodorostów wakame (opcjonalnie)
  • 2 - 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziaren kolendry
  • kilka ziaren kozieradki
  • 4 goździki
  • sól
  • 5 litrów wody

Dodatki

  • szarpane mięso kaczki
  • świeża papryczka chili
  • zielona cebulka
  • nitki z cukinii
  • imbir

Wskazówki

  • 10 godzin w wolnowarze
  • Tryb low °C
  • 5-6 porcji

Kaczkę obieramy z mięsa, lub po prostu bierzemy to co z niej zostało. Możemy dodać trochę skóry – rosół będzie tłustszy. Wrzucamy do misy wolnowaru.

Marchew obieramy, kroimy w paseczki lub w kawałki. Tak samo postępujemy z pietruszką, selerem i imbirem. Z pora obieramy wierzchnie liście i odkrawamy korzenie. Wszystkie warzywa wrzucamy do kości.

Zalewamy wodą i dodajemy przyprawy, grzyby i wodorosty. Nastawiamy na 10 godzin w niskiej temperaturze i idziemy spać.

Przed podaniem w naczyniu układamy nitki z surowej cukinii (można je zrobić z pomocą tarki spiralnej, zwykłej tarki – długimi ruchami, lub obieraczki do warzyw) i mięso kaczki. Dodajemy posiekaną papryczkę chili, posiekaną zieloną cebulkę i imbir (w plastrach lub starty). Zalewamy gorącym rosołem.

Na marginesie. Taki rosół można przygotować w zwykłym garnku postępując podobnie jak w przypadku zwykłego rosołu, z tym, że omijamy etap ściągania szumowin i wrzucamy wszystko od razu.

Smacznego!

ramen2ramen3

  • fuxiatka

    Ramen wygląda pysznie ;) Ostatnio tez gotowałam rosół na kościach z kaczki, dorzuciłam nawet wołowych, plus tradycyjne rosołowe warzywa. Gotowałam w sumie ok 20h w wolnowarze na low. Niestety, rosół nie miał smaku rosołu, najwyżej niedosolonego wywaru z warzyw. Czy to może być wina zbyt małej ilości kości (miałam z całej kaczki plus ok 10 plastrów wołowych szpikowych)?