Schab czyścimy ze ścięgien i rozcinamy tak, żeby powstał płaski płat (żebyśmy mogli go potem zawinąć w roladę). Pieprz i ziele angielskie rozcieramy w moździerzu. Połową przyprawy nacieramy schab od środka.
Pomidory zalewamy ciepłą wodą na 3-5 minut. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane (1 łyżka) i 3 małe ząbki czosnku. Dodajemy umyty szpinak, odsączone suszone pomidory i dusimy aż zmiękną. Szpinak z czosnkiem i pomidorami siekamy drobno i rozkładamy równą warstwę na płacie schabu. Zawijamy roladę, nacieramy pozostałą przyprawą i obsmażamy delikatnie z każdej strony. Następnie owijamy plastrami szybki parmeńskiej tak, żeby plastry nachodziły na siebie i podsmażamy delikatnie, żeby szynka się „zlepiła” pod wpływem temperatury patelni.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Schab układamy w naczyniu do pieczenia. Dodajemy pozostałe ząbki czosnku w całości i główki brukselki (obrane z wierzchnich liści i przekrojone na pół). Zalewamy odrobiną oliwy i wody. Przykrywamy pokrywą lub zawijamy w rękaw do pieczenia. Pieczemy 45 min – 1 godz (zależy od wielkości schabu). Po upieczeniu zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na ok 10 min.
Smacznego!