Sorbet z mango i banana (bez cukru)

Lato to bardzo ciężki okres dla osób dbających o linię, trwających w redukcji lub po prostu unikających nabiału i cukru. Z każdego zakątka czają się na nas cukiernie i lodziarnie oferując najbardziej wyszukane smaki lodów i sorbetów. I ja tej pokusie wielokrotnie ulegam zmagając się potem z bolesnymi konsekwencjami.

Dlatego od jakiegoś czas na blogu pojawiają się moje propozycje na zdrowsze alternatywy lodowe. Pojawiają się i jeszcze będą pojawiać przez całe lato! Dziś mam dla Was radośnie żółty dwu-owocowy sorbet z waniliowym akcentem. Tzw. „must try” :)

Składniki

  • 1 bardzo dojrzałe mango
  • 2 dojrzałe banany
  • sok z 1 limonki
  • 1 laska wanilii

Wskazówki

  • min 4 godz
  • 10 gałek

Mango obieramy ze skóry, odkrawamy miąższ od pestki. Banany obieramy ze skóry i odkrawamy końcówki.

Wszystkie owoce wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Dodajemy sok z limonki i miksujemy jeszcze raz. Masę owocową przecieramy przez sito, żeby pozbyć się włókien z mango (w odczuciu są podobne do włosów – nic przyjemnego w lodach).

Laskę wanilii kroimy wzdłuż, z pomocą noża lub łyżeczki wyciągamy ziarna i wrzucamy do masy.

Dokładnie mieszamy, wlewamy do pojemnika z pokrywką i wstawiamy do zamrażarki na dowolny czas (minimum 4 godziny). Wyciągamy ok 30 minut przed podaniem, żeby sorbet odtajał.

Smacznego!

Mango and banana sorbet (paleo)

Mango and banana sorbet (paleo)

Mango and banana sorbet (paleo)

Wartości Odżywcze

porcje 1 gałka
kCal 40
białko 0.4 g
węglowodany 10 g