Szynka pieczona w boczku

Od dawna marzę o tym, żeby w domowym zaciszu przyrządzać własne wędliny. Ilekroć pójdę do sklepu moim oczom ukazuje się las tabliczek ze składem długości krótkiego utworu literackiego. A tymczasem powinno tam być mięso, sól i ew. przyprawy. Takie sytuacje uświadamiają mi skąd biorą się te wszystkie niesłuszne oskarżenia rzucane w kierunku mięsa w ogóle. To nie mięso szkodzi a wszystkie te dodatki, którym się je faszeruje!

Zdecydowanie lepiej kupić surowe mięso i zająć się nim samodzielnie. Oczywiście idealnie byłoby przygotować wędlinę dojrzewającą, suszoną ale… w moich warunkach to odpada (mam trzech drapieżców, którzy tylko czekają na chwilę nieuwagi). Postanowiłam więc chociaż upiec szynkę, co by mieć smaczny dodatek do śniadania. Jak wyszło? Efekty i przepis znajdziecie poniżej!

Składniki

  • 1.5 kg szynki orzech
  • 15-20 podłużnych plastrów boczku
  • liście laurowe
  • sznurek

Marynata

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 ziarna jałowca
  • 1/4 łyżeczki ziaren kolendry

Wskazówki

  • 2-8 godz. marynowanie, 1.5 - 2 godz. pieczenie
  • 180 °C

Wszystkie sypkie przyprawy umieszczamy w moździerzu i rozcieramy na proszek. Wsypujemy do miseczki i mieszamy z olejem kokosowym i octem jabłkowym tak, by powstała pasta.

Pastą nacieramy szynkę i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na noc).

Po zamarynowaniu owijamy szynkę plastrami boczku, tak aby plastry na siebie nachodziły. Jeśli plastry nie są dość długie by owinąć szynkę dookoła możemy wspomóc się przypinając je chwilowo wykałaczkami. Możemy też zostawić wykałaczki do pieczenia lub obwiązać szynkę sznurkiem tak jak ja to zrobiłam. Sposób z wykałaczkami jest zdecydowanie prostszy. Ważne, by przed pieczeniem i wykałaczki i sznurek namoczyć w wodzie. Na wierzchu układamy liście laurowe, możemy włożyć je też pod boczek.

Szynkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok 1.5 lub 2 godzin.

Smacznego!

IMG_1288

IMG_1300