Wariacja na temat placka pasterskiego

Kolejne danie z rodzaju „inspiracje z książek kucharskich”. I tym razem źródłem inspiracji była książka „Mięsa – najlepsze potrawy i marynaty”.  Inspiracja a nie odwzorowanie bo:

  • wolałam wypróbować batata zamiast użyć zwykłych ziemniaków
  • miałam pora, którego musiałam wykorzystać
  • nie mogłam zaopatrzyć się w  jagnięcinę (poza tym podejrzewam, że do tanich nie należy)
  • stwierdziłam, że nie ma sensu piec dwa razy tak delikatnego mięsa jakim są polędwiczki wieprzowe
  • nie miałam sosu worcester
  • na śmierć zapomniałam o zielonej pietruszce

I z tego wyszła moja wariacja. W sumie nie powinna się nazywać plackiem pasterskim, ale nie mogłam znaleźć dla niej nazwy. Może pomożecie? :)

Tak czy inaczej wyszło smacznie, chociaż następnym razem spróbuję jednak ze zwykłymi ziemniakami (batat i marchewka mają bardzo zbliżone smaki) i postaram się nie zapomnieć o pietruszce :)

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 duży batat
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki soku z pomidorów
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz i sól

Wskazówki

  • 1 godz.
  • 180 °C
  • 3 porcje

Batata obieramy ze skórki i kroimy na kawałki, gotujemy do miękkości tak jak ziemniaki (tylko krócej).

Polędwiczki myjemy, kroimy w plastry solimy i pieprzymy. Następnie podsmażamy na patelni po 1 min. z każdej strony. Zostawiamy do ostygnięcia.

Marchewkę i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do miękkości na patelni rozgrzanej z oliwą. Dorzucamy pokrojonego w piórka pora i sok pomidorowy i dusimy jeszcze chwilę. Zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Na koniec dodajemy mięso pokrojone w drobną kostkę i musztardę.

Całość wykładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy warstwą utłuczonych batatów i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 40 minut aż potrawa zacznie bulgotać a warstwa batatów sie delikatnie przypiecze.

Smacznego!

placek pasterski

placek pasterski

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 333
białko 49 g
węglowodany 21 g
tłuszcz 8 g

Powiązane wpisy

Indyk zapiekany z warzywami 22.07.2012
Omlet marchewkowo – kokosowy 14.11.2013