Bezglutenowe pierniczki

W zeszłym roku tak mocno skoncentrowałam się na próbach stworzenia paleo pierogów, że przegapiłam mnóstwo ciekawszych przepisów. Na przykład pierniczki! Takie pierniczki można zrobić w ilościach hurtowych, ładnie zapakować i wręczyć komuś w ramach prezentu pod choinkę. Albo zaangażować dzieci do wycinania wzorów i wspólnego pieczenia! Pierniczki wydają się mieć mocno integracyjną moc. Dlaczego więc bezglutenowcy i „jaskiniowcy” nie mogliby z tej mocy skorzystać?

Oryginalny przepis znalazłam w najnowszej Kuchni. Nie byłabym jednak sobą, gdybym czegoś nie zmieniła. Poza mąką oczywiście ;) Wymieniłam miód na melasę karobową nie tylko, żeby dodać coś od siebie. Po prostu szkoda mi masakrować wszystkie cudowne właściwości miodu w wysokiej temperaturze pieczenia. Mam nadzieję, że tradycja mi to wybaczy! Oczywiście cukier zastąpiłam ksylitolem. Przyznam szczerze, że nie chciałam już kombinować i lukrować pierniczków ale jeśli bardzo chcecie to spróbuję opracować specjalny lukier.

Bierzcie i korzystajcie z tego wszyscy! I pamiętajcie, że pierniczki są tym lepsze im dłużej poleżą. Dlatego przepis publikuję już teraz.

Składniki

  • 200 - 250 g mąki kasztanowej (ile przyjmie ciasto)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 80 g masła
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/8 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/8 łyżeczki roztartego kardamonu
  • 1/8 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 - 1 łyżeczka kakao
  • 100 - 120 g ksylitolu
  • ok. 30 g melasy karobowej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Wskazówki

  • 1.5 godz.
  • 180 °C
  • ok. 50 ciasteczek

Do dużego naczynia przesiewamy mąkę z sodą i solą.

W garnuszku rozpuszczamy masło i kiedy zacznie się pienić ściągamy z ognia i dodajemy przyprawy i kakao. Następnie dodajemy ksylitol i karob. Dokładnie mieszamy (najlepiej spiralną trzepaczką) aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec dodajemy jajko i żółtko. Jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Wlewamy masę piernikową do naczynia z suchymi składnikami, dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być dość twarde ale sprężyste. W razie potrzeby możemy dosypać mąki. Przykrywamy przezroczystą folią i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.

Ciasto dzielimy na części by było nam wygodniej, rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy. Wycinamy ciastka foremkami, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 10 min lub do czasu kiedy krawędzie ciastek zaczną się rumienić.

Smacznego!

pierniczki

gingerbread_cookies_2

gingerbread_cookies_3

  • Adriana

    Lukier królewski chyba jak najbardziej paleo kiedy cukier puder wymienisz na inny puder np z ksylitolu :)

  • Ania

    wyglądaja przepysznie. Tylko nie wiem, czy nie oszczędzać mąki kasztanowej na czas, gdy ogłosisz kolejny detoks cukrowy (oczywiście do wykorzystania w innych przepisach, nie do wyrobu pierniczków podczas detoksu:) ) Może po prostu zrobię z połowy porcji.

  • marta

    super :-) da sie bez karobu? z samym ksylitolem?

  • Dziękuję za przepis, zrobię w te święta. Ja trochę muszę mocno gluten ograniczyć, a klasyczny przepis mam na krupczatce i to na prawdę duża porcja. Będzie w tym roku dietetycznie. :)

  • Nesi

    A można użyć innej mąki?:(

  • W tym roku ja też zrobiłam bez miodu, a dokładniej z syropem klonowym.

  • gin

    Wyglądają wspaniale :)

  • Agatek Gagatek

    a jeśli jednak chciałabym dodać miodu to też 30g? nie chcę specjalnie kupować melasy karobowej :) – oszczędności

  • Guest

    Dodałam tylko miod, a zamiast jajek banana. Wyszły znakomicie :-)

    • sajama

      Witam, czy pierniki z bananem zamiast jajka sa bardziej wilgotne? Jak dlugo mozna je przechowywac? Obecnie nie moge spozywac jajek wiec probuje je czyms zastapic i z uporem maniaka szukam przepisu, który moglabym uzyc:) Pozdrawiam serdecznie.

      • Monika

        Są wilgotne. Trudno mi powiedzieć jak długo można je przechowywać, ponieważ zostały szybko zjedzone

  • Ada M. Ciuba

    a mozna zastapic maslo np olejem kokosowym?

  • Madzia

    Dodalam miod zamiast karobu, wyszly przepyszne. Jeszcze raz przed Swietami zrobie. ps. Pierwsza tura troszke mi sie przypiekla za bardzo, mialam duze foremki. Druga zrobilam juz z malych foremek i wyszly idealnie.

  • Ania

    Hej, super przepis, a czy mozna zamienić make kasztanowa na kokosową? Zastanawiam sie nad ilością, bo kokosowa po czasie absorbuje cała wilgoć i nie chce zeby skamieniale ciasto poszło na śmietnik :-(

  • julia

    Wczoraj zagniotłm ciasto, a dziś piekłam. Wyszły wspaniałe! Dodałam sztuczny miód zamiast ksylitolu i melasy karobowej, plus do podsypania blatu używałam mąki ryżowej. Na wigilię będę robić twoje pierogi na mące kasztanowej, mam nadzieję, że wyjdą tak samo dobre:)

  • Ewa

    Zrobilam, pyszne. Co prawda musialam uzyc duzo wiecej maki kasztanowej, poszczegolne przyprawy zastapilam przyprawa piernikowa i nie uzylam melasy. Kilka dni temu jedlismy resztki i jeszcze byly ok.

  • Paulina Lenkiewicz

    ja specjalnie zamówiłam melasę i po spróbowaniu strasznie mnie zemdliło… nie lubie tego smaku… czy jeśli zrobię z melasą to jej specyficzny smak będzie wyczuwalny czy mogę zamienić na miód?

  • Margot

    Pyszne

  • Joanna Halajko

    Kasiu, zrobiłam i są wyśmienite! Banan zamiast jajek, olej kokosowy zamiast masła i sama melasa buraczana 30g, nie trzeba było już dawać innego słodzidła. Pyszne, pomimo tego, że wydawało mi się że mąka kasztanowa już mi się całkowicie przejadła. Chyba zrobię jeszcze jedną porcję jutro :) Dzięki za fajny przepis.

  • halinamojegotowanie

    śliczne zdjęcia, a pierniki zapewne przepyszne – pozdrawiam :-)

  • Anna

    Co zamiast jajek? 😢

    • Niektórzy dają banany, ale nie powiem Ci w jakich proporcjach :)