Bezzbożowy mazurek czekoladowy (paleo)

W zasadzie to przed świętami planowałam opublikować przepis na urodzinowy tort mojego siostrzeńca ale kapryśny biszkopt pokrzyżował mi plany. Cóż. Tak to jest, czasem trzeba zrobić więcej testów, żeby upewnić się co do przepisu. Przynajmniej za pierwszym razem wyszło i nie było urodzinowej klapy!

Udało mi się za to wstać wczoraj o 6 rano i upiec przygotować … wielkanocny mazurek czekoladowy. Do przepisu wykorzystałam przewijający się już tutaj kilkakrotnie przepis na kokosowy spód do tarty. Na masę czekoladową wpadłam kiedy próbowałam przygotować białkową czekoladę na zawody… ale nie wyszła konsystencja a ja uznałam, że uraz do smaku odżywki białkowej (nawet wołowej) uniemożliwia mi przemycenie jej w jakiejkolwiek postaci. Pomyślałam jednak, że taka czekolada (bez odżywki) świetnie się nada do tego świątecznego deseru. Będę powtarzać przed spotkaniem z rodziną!

Składniki

Spód

  • 4 jajka
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 5-7 łyżek mąki kokosowej
  • szczypta soli

Masa

  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki miodu spadziowego (lub innego płynnego)
  • 3-4 łyżki kakao
  • szczypta soli

Dodatki

  • 2-3 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka liofilizowanych lub suszonych trukawek
  • chipsy z kokosa

Wskazówki

  • 1,5 godz
  • 180 °C
  • 9-10 porcji
  • 36 x 11 cm

Składniki na ciasto miksujemy razem w malakserze (lub blenderze). Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję ciastoliny (gładkie i lepkie). Wyrobionym ciastem wykładamy formę do tarty (nasmarowaną olejem kokosowym). Ciasto powinno mieć grubość ok 5 mm. Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok 15 minut (brzegi powinny być przyrumienione, powierzchnia może być jasna. Upieczony spód wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Następnie wyjmyjemy z formy.

Olej kokosowy z miodem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ściągamy z ognia i dodajemy kakao i szczyptę soli. Cały czas szybko mieszamy aż do dokładnego połączenia składników. Zostawiamy do ostudzenia.

Ostudzoną masę czekoladową rozprowadzamy równomiernie na spodzie tarty. Posypujemy posiekaną żurawiną, truskawkami i chipsam z kokosa. Wstawiamy do lodówki na ok godzinę.

Smacznego!

mazurek_3

mazurek_fb

mazurek_1

Podziel się z innymi, udostępnij ten wpis!
  • Zuza Jankiewicz

    Specjalnie wstałam dzisiaj wcześniej, żeby go zrobić. Mam nadzieję, że mi wyjdzie, bo głodna jestem od samego patrzenia :D

  • Karolina Wolf

    Czy ten spód moge upiec w formie do tarty o srednicy 23 cm, czy musze zmienic ilosc skladników?