Kokosowa tarta z budyniem i owocami (paleo)

Lwia część z Was pewnie wie, że 3 poranki (lub wieczory, różnie to bywa) spędzam w siłowni. Nie jest to jednak typowa siłownia, jaką zna większość amatorów sportów siłowych. Zdecydowanie daleko jej, przykładowo, do klimatu fitness klubu. I to właśnie w niej kocham!

Jednym typowo azorskim zjawiskiem jest zwyczaj przynoszenia słodyczy. Widok lady zastawionej pączkami, kremówkami, sernikami i innymi zmorami ludzi dbających o linię nikogo nie dziwi.

Ostatnio na ladzie pojawiły się babeczki z budyniem i owocami. Jak zwykle zmierzyłam je wzrokiem z lekką dezaprobatą i … i wtedy usłyszałam to zdanie:

Widzisz? W paleo takich nie ma!

Takich słów nie rzuca się na wiatr. Takich słów nie pozostawiam bez echa. Po prostu challenge accepted! Przed kolejnym treningiem przystąpiłam do działania.

Część babeczkowa była banalna. W końcu mam już opracowaną dobrą recepturę na kruche ciasto. Przepis na masę budyniową znalazłam w postach Czystożerców, gdzie podzieliła się nim Camilla (dzięki Ci!). Oryginalnie przepis pochodzi z książki Święta bez pszenicy.

Wyszło pysznie. Znając upodobania kolegów z siłowni dosłodziłam ciasto i budyń ksylitolem, osoby odzwyczajone od słodkości mogą go spokojnie pominąć.

Składniki

Spód

  • 4 jajka
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 5-7 łyżek mąki kokosowej
  • 1 łyżka ksylitolu lub miodu (opcjonalnie)

Masa budyniowa

  • 250 ml mleka kokosowego
  • 40 g mąki kasztanowej
  • 1 żółtko
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżeczki ksylitolu lub miodu (opcjonalnie)

Dodatkowo

  • Ulubione owoce (najlepiej smakuje z winogronami i truskawkami)

Wskazówki

  • 180 °C
  • 1 tarta lub 12 babeczek
  • 36 x 11 cm

Składniki na ciasto miksujemy razem w malakserze (lub blenderze). Powinno być gładkie, gęste i lepkie jak ciastolina. Nie powinno się kruszyć po wyrobieniu gdyż po upieczeniu może być zbyt suche. Wyrobionym ciastem wykładamy formę do tarty foremki na muffiny (nasmarowane olejem kokosowym). Ciasto powinno mieć grubość ok 5 mm. Tartę lub tartaletki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok 15 minut (brzegi powinny być przyrumienione, powierzchnia może być jasna. Wyjmujemy i studzimy.

⅓ mleka kokosowego odlewamy do miseczki, dodajemy żółtko, ziarna wanilii, ksylitol i stopniowo, cały czas mieszając dodajemy przesianą mąkę kasztanową. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy (jeśli jest za gęsta można dodać odrobiny mleka). Pozostałą część podgrzewamy aż zacznie się gotować. Ściągamy mleko z ognia, dodajemy przygotowaną wcześniej masę i energicznie mieszamy tak, żeby nie powstały grudki. Zostawiamy na chwilę aby budyń ostygł.

Ostudzoną masę budyniową nakładamy do tartaletek lub tarty. Na wierzchu układamy ulubione lub sezonowe owoce. Mi najlepiej smakowała wersja z truskawkami i winogronami (z winogron oczywiście usuwamy pestki).

Smacznego!

tarta_budyn_3

tarta_budyn_5

tarta_budyn_6

Podziel się z innymi, udostępnij ten wpis!
  • Kasia

    Czy mąkę kasztanową mogę zastąpić jaglaną?

    • Nie toleruję kaszy jaglanej więc nie próbowałam, ale chyba da się z niej zrobić budyń :)

  • Dosiaq

    No właśnie ja tez szukam zastepstwa dla maki kasztanowej… Przyszła mi do głowy kokosowa??? Nie znam struktury kasztanowej wiec nie wiem czy właśnie kokosowa bedzie dobrym zamiennikiem ???

    • Nie.

      • Dana

        A może mąka bananowa?

        • Możesz spróbować, mąka bananowa zawiera skrobię jeśli dobrze pamiętam więc moze zagęści. Jednak w kasztanowej chodzi również o smak, specyficzny orzechowy.

  • Agnieszka

    Dlaczego z winogron oczywiście usuwamy pestki? Są niezdrowe?

    • Bo przyjemniej się je bez pestek ;)

  • Seba

    Hej a co polecasz gdy ciasto do odratowania nie przypomina plasteliny?:)

  • Justyna Druzda

    Czy mogę prosić o pomysła ;) co zrobić z ciasta na pierogi kasztanowe z Twojego przepisu? Na BN nie wychodziły mi te pierogi więc zamroziłam ciasto i teraz nie wiem do czego je użyć bo tam dodawana była woda…? :-/

  • Cześć! Od 15 jestem na detoksie cukrowym i mam w zwiazku z tym 2 pytania: czy sok z brzozy jest dozwolony? Czy kokos zamiast banana potreningowo może się sprawdzić?

  • Emilia

    Mleko kokosowe z kartonika czy puszki? Nigdy nie wiem.

  • Kris

    Proszę Pani. Choć przepisy są wspaniałe i wlasnie przymierzam się do rozpoczęcia diety paleo, zupełnie z innej beczki zapytam. Czy ten blat na zdjęciu to marmur? Bardzo mi się podoba i dokładnie takiego szukam!

    • Nie :) To sklejka z okleiną marmurową. Czytałam, że marmur nie nadaje się do kuchni gdyż jest zbyt mało odporny na zabrudzenia i uszkodzenia. Ja przymierzam się do własnej kuchni i zainwestuję w znacznie trwalszy konglomerat kwarcytowy :)

  • Kinga

    Przepis super i budyń pyszny. Budyń na początku zrobił mi się w porządku, potem jednak jak zostawiłam go, aby ostygnął to zrobił się płynny. Co mogło to spowodować? Czy wpływ mogło mieć na to domowo robione mleczko kokosowe? Czy dałoby się go jakoś uratować?

    • Magda

      Mam podobny problem – z ilości podanych składników wyszła zupa 🙈

      • Iwona

        U mnie to samo :/ Próbowała Pani włożyć do lodówki? Dało się to jakoś uratować?

  • asia

    Jaka mąka zamiast kasztanowa do budyniu? ☺

  • Iwona

    Kiedy budyń powinien zgęstnieć? … Gdy połączyłam ciepłe mleko z masą, ale zgodnie z przepisem nie gotowałam już dalej, budyń cały czas jest lejący… włożyłam póki co do lodówki z nadzieją, że zacznie się ścinać, ale na razie nic z tego :/ Tak ma być i w lodówce zgęstnieje, czy coś jest nie tak?

    • Możesz dodać więcej mąki albo skrobii ziemniaczanej i trochę jeszcze pogotować ale cały czas mieszając. Możesz też potem odstawić w suchym miejscu w miseczce aż stężeje.

  • Agata

    Witam! Jaka mąka sprawdzi się w zastępstwie dla kokosowej przy robieniu spodu?

  • magda

    Niestety, przepis na ciasto to bubel. Aby osiągnąć jako taką konsystencję musiałam dodać 8 łyżek mąki kokosowej. Wylepienie jakiejkolwiek mniejszej foremki to męka, ciasto klei się w dziwny sposób (no ale to oczywiście mąka kokosowa, zachowuje się w inny sposób niż pszenna, w porządku). Za to smak… Nie moja bajka, słonawo-jajeczny smak, bardziej pasujący do wytrawnego nadzienia. Nie polecam.

  • Marysia Stankowska

    Bomba, zapamiętam przepis na spód na długo!
    Chciała poprosić o radę – chciałabym wykonać taki spód w wersji „na słono” i mam pomysł żeby mąkę kokosową zastąpić mąką sojową. Co Ty na to? :)

  • Laura Majnusz

    Mi też nie wyszło dałam jajka L , musiałam dodać dużo więcej mąki ale dalej było rzadkie więc jeszcze 2 łyżki m. bezglutenowej.