Kokosowe tartaletki z nadzieniem makowym (bezglutenowe)

Właściwie to ostatnio tyle się dzieje, że ledwo nadążam z podstawowymi zadaniami na każdy dzień. Nie planowałam w tym roku publikować świątecznych przepisów (dotychczasowe znajdziecie pod tym linkiem, m.in. w moim zeszłorocznym ebooku).

Tak czy inaczej tradycyjnie zostałam zaproszona do udziału w akcji Ciacho za ciacho, regularnie wspieranej przez krakowskich blogerów kulinarnych. Siłą rzeczy musiałam wymyślić coś dobrego, co łatwo można sprzedać na kiermaszu (w zeszłym roku upiekłam piernik i tym razem chciałam oszczędzić organizatorom zachodu z krojeniem). Wpadłam więc na pomysł aby moje kokosowe tartaletki nadziać czymś świątecznym. Padło na mak, bo dawno nic z makiem nie jadłam – i tak powstały tartaletki z nadzieniem makowym.

Połączenie okazało się tak pyszne a tartaletki tak poręczne, że grzechem było by nie podzielić się z Wami przepisem. A więc proszę – pierwszy w tym roku typowo świąteczny przepis!

Składniki

Tartaletki

  • 4 jajka
  • 5-6 łyżek mąki kokosowej
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Nadzienie

  • 200 - 250 g maku niebieskiego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka suszonych owoców (daktyli, śliwek, fig)

Wskazówki

  • ok 1 godz.
  • 180 °C
  • 35 małych tartaletek
  • 5 cm

Na dzień przed pieczeniem zalewamy mak chłodną wodą i odkładamy do namoczenia.

Składniki na ciasto miksujemy razem w blenderze. Powinno być gęste i lepkie jak ciastolina. Jeśli będzie się kruszyć po wyrobieniu to po upieczeniu może się okazać zbyt suche i kruche. Gotowym ciastem wykładamy formę na muffiny (nasmarowaną olejem kokosowym). Ja w każdym otworze umieszczam kulkę ciasta i formuję tartaletkę grubości ok 5 mm. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok 15 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Mak odsączamy z wody. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Dodajemy mak i dusimy na małym ogniu ok 15 minut ciągle mieszając.

Mak przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. W trakcie pierwszego mielenia dodajemy suszone owoce. Mielimy kilka razy aby mak dobrze połączył się z owocami i w zależności od tego jak drobną masę chcemy uzyskać. Ja mielę zwykle 3-4 krotnie. Po zmieleniu dodajemy mak i dokładnie mieszamy.

Nadzienie nakładamy do tartaletek łyżeczką, tak, aby uformować kulkę.

Smacznego!

tartaletki_2

tartaletki_3

  • Piękności! Nie przepadam za makiem, ale na pewno wymyślę inne nadzienie do tartaletek :) dzięki za przepis

  • Ula Lipinska

    Kasiu! wspaniały przespis, na pewno zrobię w najbliższym cxasie :) powiedz proszę jaka jest średnica tych tartaletek?
    dzięki !

    • Chyba 5 cm (zgubiłam linijkę ;))

      • Ula Lipinska

        dzięki ! w sobotę odpalam :D

  • Adrian

    ta łyżka oleju koko z przepisu idzie do masy na ciasto czy do wysmarowania foremek?

    Da radę bez mielenia maku? Albo czy blender da mu radę, bo maszynki do mielenia u mnie nie stwierdzono :P

    • Do ciasta :) Mak musi być mielony ale możesz już kupić już gotowy, zmielony :) Byle nie masę makową z puszki bo ta ma kosmiczne dodatki z kosmosu ;)

  • kiki

    ja zamiast suszonych owoców dodam orzechy włoskie i stewię, mak zmielę w blenderze, vitamix da radę myślę :)

  • Joanna Halajko

    Kasiu, po co dusisz mak na patelni? Duszenie poprawia smak, strawnosc czy dodaje jakiejs innej magii? :)

    • Dodatkowo go rozmiękczam i wzbogacam smak przez duszenie na maśle :)

      • Joanna Halajko

        Będę robić na oleju kokosowym – też wzbogaci smak? :) PS. Dzięki za super szybkie odpowiedzi, z taką prędkością nie spotkałam się jeszcze na żadnym blogu ;)

        • Musisz poeksperymentować, ja jestem fanką masła :D

          hi hi nie ma sprawy, akurat siedzę przy komputerze. Najszybciej odpowiadam wieczorami kiedy nie jestem w pracy albo na treningu ;)

          • Joanna Halajko

            Oj, ja też lubię masło ale ono nie bardzo lubi mnie ;) Myślę sobie, że ze smalcem gęsim też będzie dobre ale to następnym razem, jak nie będę robić na Wigilię :)

  • Katarzyna Krysztopa

    Czy biały mak się sprawdzi?

  • Adriana Kornatzka

    Hej , a do tego ciasta nie dodajemy sody albo proszku do pieczenia ?
    :)

    • Nie, ono nie ma wyrosnąć. To tylko tarta :)

  • Ola Sobiecka

    Witaj,
    czy można zastąpić innym tłuszczem olej kokosowym? Jeżeli tak, to jakim?
    Pozdrawiam :)