Lody mango lassi (paleo, wegańskie)

Już dawno nie było tu lodów. Czas najwyższy nadrobić! Ostatnio mam prawdziwy mango szał. Jem je prawie codziennie jeśli mam dostęp do dojrzałych owoców a na parapecie urządziłam sobie dojrzewalnię, gdzie trzymam zapasy na później.

Wiem, że mango w lodach przewijało się tutaj już dwa razy ale tym razem postanowiłam spróbować wersji kremowej, mango lassi. Zmodyfikowałam oryginalny przepis o banana i sok z cytryny, żeby po zmrożeniu nie wydawał się mdły. Tym razem do przyrządzenia lodów wykorzystałam maszynkę. Czy lody wychodzą lepsze? Nie jestem przekonana, jednak oszczędziło mi to kilkukrotnego mieszania lodów podczas mrożenia.

Sam smak lodów jest delikatny, lekko kwaskowaty. Idealnie komponuje się z dodatkiem świeżych owoców. Może to być mango pokrojone w kostkę albo truskawki.

Składniki

  • 1 duże, bardzo dojrzałe mango
  • 1 bardzo dojrzały banan
  • 1/2 kartonu bardzo gęstej śmietanki kokosowej (w sumie 500 ml) lub kremowej części mleka kokosowego
  • 1-2 łyżki naturalnego, płynnego miodu (dla wegan - syropu z agawy)
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny

Wskazówki

  • ok 5 godz
  • 12 gałek

Mango pozbawiamy pestki (odcinając połówki owocu mniej więcej 1 cm od ogonka), obieramy ze skóry i kroimy w kostkę (miąższ pozostały na pestce możemy zebrać łyżeczką). Wrzucamy do blendera i przecieramy przez gęste sitko, żeby pozbyć się włókien. Wlewamy z powrotem do kielicha blendera. Dodajemy banana obranego ze skóry, śmietankę kokosową i miód (lub syrop z agawy). Miksujemy na gładką masę.

Dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny, uważający by wcześniej pozbyć się wszystkich pestek. Miksujemy jeszcze raz.

Dalej możemy pracować na dwa sposoby.

Z maszynką do lodów

Pojemnik maszynki mrozimy 24 godziny a masę lodową chłodzimy 30 min przed przyrządzaniem lodów. Następnie umieszczamy masę w pojemniku maszynki i włączamy na ok 40 minut. Następnie przekładamy prawie gotowe lody do pojemnika i umieszczamy w zamrażarce na 2-3 godziny.

Bez maszynki do lodów

Masę lodową możemy dodatkowo ubić blenderem, żeby była bardziej puszysta. Następnie przelewamy ją do pojemnika i umieszczamy w zamrażarce na 3-4 godziny. Lody wyjmujemy co 30 minut i dokładnie mieszamy.

Aby móc z gotowych lodów formować gałki wyciągamy je z zamrażarki na 30 minut przed podaniem.

Smacznego!

lody_mangolassi_1

lody_mangolassi_2

lody_mangolassi_3

Podziel się z innymi, udostępnij ten wpis!
  • Michał Maruszak

    Lody nie brązowieją Ci od banana?

    • Jak widać nie :)