Wegańskie lody solone masło orzechowe

Podobno najlepsze pomysły rodzą się przypadkiem. Wydaje mi się, że tak właśnie było tym razem. Przepis który czytacie powstał z potrzeby chwili, musiałam jakoś zużyć banany, które od dłuższego czasu padały ofiarą muszek owocówek które opanowały chyba całe moje sąsiedztwo.

Co więcej po powrocie z Helu nie miałam w domu praktycznie nic „dobrego” a razem z K. chcieliśmy sobie osłodzić wieczór z netflixem.

Za pierwszym razem nie doczekaliśmy się na zmrożenie lodów i zjedliśmy takie pół na pół ale wczoraj przygotowałam je jeszcze raz dla rodziny i mogę z całą pewnością powiedzieć, że są genialne nie tylko w smaku ale i w konsystencji. Naprawdę kremowe. Dobrze się nakładają i jeszcze lepiej jedzą ;)

Jeśli więc nie boicie się masła orzechowego, nie stronicie od fistaszków to koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Składniki

  • 4 duże mrożone banany
  • 1 świeży, dojrzały banan
  • 3 łyżki + 2 łyżeczki masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 4 świeże daktyle
  • ok 100 ml gęstej śmietanki kokosowej
  • 2 szczypty soli

Wskazówki

  • ok 2 godz
  • 14 gałek

Do przygotowania lodów potrzebujemy mrożonych bananów. Warto je sobie przygotować wcześniej. W zasadzie warto je mieć zawsze w zanadrzu – ja po prostu kroję mocno dojrzałe banany w plastry i wkładam w pojemniku do zamrażarki.

Mrożone banany wyciągamy z zamrażarki i zostawiamy na jakieś 20 minut aby odtajały. Następnie wkładamy je do kielicha blendera.

Dodajemy świeżego banana, masło orzechowe, daktyle i sól. Miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby, gdy blender nie daje rady, stopniowo dodajemy śmietankę kokosową.

Masę lodową przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki na ok 2 godziny. Co jakiś czas wyciągamy i mieszamy dokładnie np widelcem, przy ostatnim mieszaniu dodajemy 2 łyżeczki masła orzechowego.

Smacznego!

Podziel się z innymi, udostępnij ten wpis!