Mus czekoladowy (paleo, wegański)

Wiecie co to spożywczy recykling? To wykorzystywanie produktów, które większość ludzi uznałaby za niezdatne do spożycia. Większość! Nie wszyscy!

Paleo pozwoliło mi przesunąć granicę akceptacji stopnia dojrzałości różnych produktów. To nie tylko pozwala uniknąć marnotrawienia żywności ale i zaoszczędzić sporo pieniędzy. Jak? Nie mówcie, że nie kojarzycie kosza „przeceny” w dziale warzyw i owoców prawie każdego supermarketu. Tam można kupić prawdziwe owocowe perełki za bezcen. I takie perełki wykorzystamy do przygotowania mojego nowego ulubionego deseru, którym jest mus czekoladowy.

Zacznijmy od bananów. To muszą być banany, którymi małpy wprowadzają się w stan upojenia na dzikich imprezach. Tak, kropki na skórce to już za mało, taki banan powinien „zalatywać” procentami. Ten alkoholowy posmak idealnie podkreśla smak kakao. Pamiętajcie jednak, że musi to być banan w stanie stałym. Mus będziemy dopiero robić.

Do tego awokado – bardzo miękkie, a może nawet z lekko zbrązowiałą skórką (i nie mam tu na myśli hass). Takie, które już trudno obrać, lepiej zjeść łyżeczką.

No to do dzieła, wyjątkowi słodyczomaniacy mogą dodać miodu ale skoro K. smakowało bez to jestem dobrej myśli, że i Wy się przekonacie do naturalnej słodyczy banana.

Składniki

  • 3 kopiate łyżki kremu kokosowego (oddzielonego z mleka)
  • 1 mocno dojrzały banan
  • 1 - 1.5 mocno dojrzałego awokado
  • 2 kopiate łyżeczki surowego kakao
  • 100 ml płynnego mleka kokosowego (opcjonalnie)

Wskazówki

  • 2 godz.
  • 2-3

Wszystkie składniki poza płynnym mlekiem wrzucamy do blendera i miksujemy aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Jeśli blender posiada opcję miksowania z trzepaniem to możemy jak najbardziej wykorzystać (mus nabierze powietrza). Płynne mleko dolewamy tylko jeśli masa jest zbyt gęsta lub blender nie radzi sobie z miksowaniem.

Masę rozlewamy do naczyń i wkładamy do lodówki na ok 2 godziny. Ja zostawiłam je na noc, mam wrażenie, że im dłużej leżą tym są lepsze.

Smacznego!

mus2 mus_fb mus_1

  • Mniam! będę próbować :))

  • hydrokodon

    A gdzie kupujesz kakao?

    • W sklepie ;) Nie mam konkretnego na myśli. Po prostu szukam surowego.

  • Maria Drapacz

    jakiego blendera uzywasz?

  • Magda VonTroba

    a jak zrobic krem kokosowy? zrobilam bez kremu i smaczne, ale moze z kremem jeszcze lepsze :)

  • ewa

    Robie taki „budyń” średnio co trzeci dzień na śniadanie ;) + truskawki albo żurawina albo jagody etc etc :)

  • Agatek Gagatek

    Zrobione dzisiaj :) nie miałam mega dojrzałych owoców więc dodałam miodu :) wstawiłam do lodówki na 2h lub do jutra :) jak na razie dobre :)

    • Agatek Gagatek

      Nie wyszedł mi taki puszysty jak twój wygląda na zdjęciach, nie wiem czy to wina niezbyt dojrzałych owoców czy mleka koko terrasana („śmietanki” twardej jak kamień po wyjęciu z lodówki – był dobry ale ciężki i wilgotny)

  • Mój ulubiony :D

  • Sundayboy

    moja wersja musu czekoladowego, ulubionego deseru: blenduję dojrzałego banana, dodaję żółtko, kakao i szczyptę chilli :D

  • Roksana

    Krem kokosowy, czyli? Mogę użyć pasty kokosowej?

    • Tak jak napisałam, oddzielona część stała mleka kokosowego (po schłodzeniu). Pasta będzie za ciężka :)

  • Ewa Mleczko Jezierska

    Zrobiłam. Smak oryginalny, ale bardzo dobry. Jeszcze się chłodzi ale nie mogłam się powstrzymać i uszczknęłam odrobinkę. Ciekawe, jak będzie smakować już na gotowo :)

  • Gradz Monika

    Pyszne :-D 5-latek zachwycony zjadł od razu mama również. Porcja spora jak na 2 osoby „mamo to jest za słodkie” :-)