Sernik z orzechów nerkowca (paleo, wegański)

Sernik to jeden z tych deserów, któremu naprawdę ciężko się oprzeć. I czasami ulegam, niestety konsekwencje są przykre. Od dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem wypróbowania pomysłu na sernik z orzechów nerkowca. Nie dość, że uwielbiam serniki to nerkowce są moim ulubionym orzechem (kto ich nie lubi?!).

Postanowiłam trochę odtworzyć typowy sernik na zimno z galaretką jednak z drobnymi modyfikacjami. Zrobiłam kruchy spód z migdałów a na wierzch wylałam cienką warstwę galaretki z musu owocowego, która po zastygnięciu wciąż miała delikatną konsystencję. Skorzystałam z przepisu La Mesa dostosowując go trochę do swoich potrzeb (galaretka, proporcje) i polskich realiów (cena orzechów pekan powaliła mnie na kolana).

Konsystencja ciasta odpowiada sernikowi na zimno a smak jest naprawdę bardzo zbliżony, z lekką nutą orzechową. Jedna porcja jest naprawdę sycąca więc nie ma obawy, że zjecie cały na raz ;) Sernik na pewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole!

Składniki

Spód

  • 90g migdałów
  • 40g daktyli bez pestek
  • 10g płatków kokosowych
  • 1 szczypta soli

Masa sernikowa

  • 3,5 szklanki namoczonych (przez noc) orzechów nerkowca
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • sok z 3 limonek
  • laska wanilii
  • 2 łyżki syropu z agawy

Musowa galaretka

  • 1/2 paczki mrożonych owoców (w moim przypadku truskawki, maliny, wiśnie i porzeczki)
  • 2 łyżeczki agar-agar / 3 łyżeczki żelatyny wieprzowej
  • 2 łyżeczki syropu z agawy

Wskazówki

  • Min 6 godz.
  • 150 °C
  • 12 porcji

Migdały i daktyle moczymy 10 minut w gorącej wodzie, odsączamy i miksujemy razem z solą i płatkami kokosowymi do otrzymania średnio gładkiej, lepkiej masy. Wykładamy nią dno nasmarowanej olejem kokosowym tortownicy. Ugniatamy otwartą dłonią wyrównując powierzchnię. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 150°C.

Namoczone przez noc orzechy nerkowca odsączamy z wody. Dodajemy rozpuszczony olej kokosowy (rozpuszcza się w temp. 20°C), syrop z agawy, sok wyciśnięty ze świeżych limonek i ziarna wanilii. Miksujemy wszystko razem aż do uzyskania jednolitej, całkiem gładkiej masy.

Masę serową wykładamy na ostudzony spód, rozprowadzamy równomiernie i wstawiamy do lodówki na ok 4 godziny (najlepiej na całą noc).

Mrożone owoce rozmrażamy, miksujemy i przecieramy przez sitko. Podgrzewamy na małym ogniu i cały czas mieszając dodajemy rozpuszczoną w odrobinie wody substancję żelującą. Zostawiamy do ostygnięcia i wylewamy na wierzch sernika. Wkładamy do lodówki na ok 1 godz.

Smacznego!

cashew_cheesecake_1

cashew_cheesecake_3

cashew_cheesecake_9

Cashew cheesecake

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 279
białko 7.6 g
węglowodany 18 g
tłuszcz 21 g