Paleo stir fry z wieprzowiną i pak choy

Pewnie każdy z Was doświadczył lodówkowej pustki po powrocie z podróży. Podejrzewam, że normalni ludzie w takich sytuacjach w lodówkach znajdują masło, jajka… słoik musztardy. Ja znalazłam polędwiczkę wieprzową, imbir i samotną główkę pak choy. Gdzieś tam w szafce zaplątały się pędy bambusa w puszce. Nie wiem czy przez to zaliczam się nadal do normalnych ludzi ale odruchowo sięgnęłam po woka i wyszedł pyszny obiad :)

Składniki

  • 1/2 polędwiczki wieprzowej
  • 1 główka pak choy
  • garść pędów bambusa z puszki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 4 cm kawałek korzenia imbiru
  • 1 - 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 porcje makaronu konnyak
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Wskazówki

  • 15 min
  • 2 porcje

Noodle konnyak zalewamy wrzątkiem i gotujemy kilka minut na małym ogniu.

Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy starte: czosnek i korzeń imbiru a następnie pokrojoną w drobne paseczki wieprzowinę i smażymy ciągle mieszając.

Kiedy wieprzowina się usmaży dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, liście pak choy pokrojone w paski i pędy bambusa pokrojone w słupki.

Kiedy pak choy zmięknie dodajemy sos ostrygowy i mieszając smażymy jeszcze ok 2 minut.

Podajemy z makaronem.

Smacznego!

Pak choy stir fry

Pak choy stir fry

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 202
białko 29 g
węglowodany 6 g
tłuszcz 7 g
  • zainteresowana

    Polecasz jakiś sos ostrygowy z dobrym składem?