Sernik z orzechów nerkowca (paleo, wegański)

Sernik to jeden z tych deserów, któremu naprawdę ciężko się oprzeć. I czasami ulegam, niestety konsekwencje są przykre. Od dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem wypróbowania pomysłu na sernik z orzechów nerkowca. Nie dość, że uwielbiam serniki to nerkowce są moim ulubionym orzechem (kto ich nie lubi?!).

Postanowiłam trochę odtworzyć typowy sernik na zimno z galaretką jednak z drobnymi modyfikacjami. Zrobiłam kruchy spód z migdałów a na wierzch wylałam cienką warstwę galaretki z musu owocowego, która po zastygnięciu wciąż miała delikatną konsystencję. Skorzystałam z przepisu La Mesa dostosowując go trochę do swoich potrzeb (galaretka, proporcje) i polskich realiów (cena orzechów pekan powaliła mnie na kolana).

Konsystencja ciasta odpowiada sernikowi na zimno a smak jest naprawdę bardzo zbliżony, z lekką nutą orzechową. Jedna porcja jest naprawdę sycąca więc nie ma obawy, że zjecie cały na raz ;) Sernik na pewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole!

Składniki

Spód

  • 90g migdałów
  • 40g daktyli bez pestek
  • 10g płatków kokosowych
  • 1 szczypta soli

Masa sernikowa

  • 3,5 szklanki namoczonych (przez noc) orzechów nerkowca
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • sok z 3 limonek
  • laska wanilii
  • 2 łyżki syropu z agawy

Musowa galaretka

  • 1/2 paczki mrożonych owoców (w moim przypadku truskawki, maliny, wiśnie i porzeczki)
  • 2 łyżeczki agar-agar / 3 łyżeczki żelatyny wieprzowej
  • 2 łyżeczki syropu z agawy

Wskazówki

  • Min 6 godz.
  • 150 °C
  • 12 porcji

Migdały i daktyle moczymy 10 minut w gorącej wodzie, odsączamy i miksujemy razem z solą i płatkami kokosowymi do otrzymania średnio gładkiej, lepkiej masy. Wykładamy nią dno nasmarowanej olejem kokosowym tortownicy. Ugniatamy otwartą dłonią wyrównując powierzchnię. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 150°C.

Namoczone przez noc orzechy nerkowca odsączamy z wody. Dodajemy rozpuszczony olej kokosowy (rozpuszcza się w temp. 20°C), syrop z agawy, sok wyciśnięty ze świeżych limonek i ziarna wanilii. Miksujemy wszystko razem aż do uzyskania jednolitej, całkiem gładkiej masy.

Masę serową wykładamy na ostudzony spód, rozprowadzamy równomiernie i wstawiamy do lodówki na ok 4 godziny (najlepiej na całą noc).

Mrożone owoce rozmrażamy, miksujemy i przecieramy przez sitko. Podgrzewamy na małym ogniu i cały czas mieszając dodajemy rozpuszczoną w odrobinie wody substancję żelującą. Zostawiamy do ostygnięcia i wylewamy na wierzch sernika. Wkładamy do lodówki na ok 1 godz.

Smacznego!

cashew_cheesecake_1

cashew_cheesecake_3

cashew_cheesecake_9

Cashew cheesecake

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 279
białko 7.6 g
węglowodany 18 g
tłuszcz 21 g
  • pipin

    witam, czy sernik nie jest za tłusty?

    • Nie w paleo :) Weganom też nie zaszkodzi zdrowy, orzechowy tłuszcz od czasu do czasu.

      • pipin

        właściwie to bardziej chodziło mi o smak niż o wartości odżywcze ;)
        chciałbym przygotować to ciasto, ale moja kobieta ma fobie na punkcie „tłustego posmaku”

        • Aaaa to absolutnie nie ma :) Jest lekki. Sok z limonki i mus też dodają takiego orzeźwienia :)

  • ela_drozdz

    Cudowny….:):)
    Pozdrawiamy!!
    Tapenda

  • ewa

    a te płatki kokosowe to gdzie można kupić, pierwszy raz o nich słyszę, czy wiórki kokosowe też będą dobre?

    • Adriana

      Ja je wiele razy widziałam chociażby w marketach, wśród bakalii :)

    • Ja widuję w każdych delikatesach :) Wiórki też mogą być.

  • Bartek

    Czesc. Wiesz moze czy jest roznica miedzy maka a maczka migdalowa ? Widzialem ja w wielu zagranicznych przepisach. Maka migdalowe lub zoledziowa zawsze sie nie rozpuszczczaja w danej bazie do ciasta itd
    Wiesz czy mozna gdzies w internecie taka dostac ?

    • Cześć. Nie spotkałam się do tej pory z mączką migdałową.

      • karolina

        Mączka to migdaly mielone w całości, ze skórką. Mąka to zmielone migdaly, z których skórka jest usuwana przed mieleniem. (wg Williama Davisa, „kuchnia bez pszenicy”)

  • kiki

    czesc! mogłabyś powiedzieć, jaka jest średnicy tortownicy, której użyłaś? pozdrawiam :)

  • Magda

    Który sernik taki wege polecasz jako najlepszy?

  • Agatek Gagatek

    hm… czemu to się nazywa masa serowa jak nie ma sera? :) masa tylko z orzechów
    ? ;o

    • Na liście składników jest masa sernikowa. W opisie wyraziłam się skrótowo ;)

      Syrop z agawy możesz zastąpić miodem albo ksylitolem. Tylko ten ostatni ma trochę inny smak.

      • Agatek Gagatek

        aha :) to już kumam :) nie wiedziałam, że tak się da :) podziwiam Twoją fantazję i kreatywność :)

  • marta

    Jestem zachwycona ta stronka, naprawde mało takich w Polsce. Gratuluje i czekam na wiecej zdrowych przepisow. Pozdrawiam

  • patrycjaa

    Dobra…zamierzam popełnić ten sernik dzis w nocy. Opieralam się dlugo, ale juz nie wytrzymam;)))

  • Patrycja Kwiatkowska

    WYSZEDŁ!!! jest super. Smak, wygląd, wartości odżywcze, łatwość przygotowania – super! Zajadamy się nim w 3 osoby do kawy. Dzięki za super przepis!

  • Magda Walędzik

    Czy po wyjęciu z lodówki sernik się nie rozpłynie? Robiłam kiedyś podobny, ale dodawałam żelatynę też do masy „serowej” i trochę się boję, że przy obecnych temperaturach olej kokosowy go nie usztywni, a chcę zabrać na imprezę, gdzie spędziłby parę godzin w temperaturze otoczenia.

  • Nely

    Co jeśli nie mam oleju kokosowego? Czym to zastąpić?

  • Magda

    Sernik rewelacja, pierwsze moje ciasto na SCD. Jest moim nr „1” :) reszta przepisów też jest bardzo ciekawa, niektóre modyfikuję z racji lekkich różnic w diecie SCD. a blog bardzo czytelny przejrzysty, pełna profeska :) Wpadłam na niego zupełnie niedawno i przepisy niemal z marszu poszły w ruch.

  • Iza

    Hej, 3,5 szklanki orzechów suchych czy już po namoczeniu? I jeśli to drugie, to ile trzeba namoczyć żeby wyszło 3,5 szklanki? :)

    • Przed namoczeniem :)

      • Iza

        Dzięki serdeczne :)

      • Iza

        zapomniałam donieść, że sernik się super udał i był przepyszny :)

  • jula

    Sernik brzmi przepysznie, może na święta wypróbuję, ale chciałam zapytać czy dałoby się przygotować na wierzch jakąś czekoladową polewę zamiast galaretki? Ani ja ani inni domownicy nie są zwolennikami galaretek, ale sernika z polewą czekoladową jak najbardziej tak. :-)

    Czy polecasz jakiś przepis na taką polewę?

  • Agnieszka Ryś

    Czy można czymś zastąpić płatki kokosa? Mój mąż jest na diecie w związku z Hashimoto, a nie znosi płatków i wiórków kokosowych.

    • MW

      Ja nie dostałam wieków kokosa bo nie lubię i też wyszło super ?

  • MW

    Najlepszy sernik z nerkowców jaki kiedykolwiek jadłam ?

  • Kasandra

    Ok, zrobilam na swieta. Moj pierwszy sernik z nerkowcow i byl…mega :) Nikt , nie mogl uwierzyc ,ze nie ma w nim sera. Pyszny…bardzo dziekuje za przepis . Pozdrawiam ! :)