Jesienna przyprawa korzenna

Przepis jest inspirowany pewną przyprawą do jabłecznika dostępną w sklepie. Stosowałam ją do tej pory jednak zaczyna mnie denerwować wszędobylski cukier :) Bardzo ciężko kupić mieszankę przypraw do potraw słodkich bez cukru właśnie. Dlatego postanowiłam przygotować taką mieszankę sama. Zajrzałam do składu, dobrałam składniki trochę na oko i wyszło pysznie i baaardzo aromatycznie.

Składniki

  • 45 goździków
  • 9 łyżeczek startego cynamonu
  • 4 łyżeczki startego imbiru
  • starta skórka z dwóch małych cytryn

Wskazówki

  • 1/2 słoiczka

Skórkę z cytryny trzemy na drobnych oczkach, rozkładamy na papierze w suchym miejcu i suszymy np przez noc.

Goździki rozcieramy w moździerzu, dosypujemy ususzoną skórkę z cytryny i rozcieramy ponownie, dodajemy cynamon i imbir i wszystko dokładnie mieszamy.

Smacznego!

przyprawa

przyprawa