Grillowany filet z kurczaka w marynacie kokosowo cytrynowej

Ten przepis odkryłam już dawno. No, może rok temu. Jak zwykle przy okazji jakiegoś rodzinnego spotkania postanowiłam zaryzykować i wypróbować na bliskich kolejny kulinarny eksperyment. I tym razem (ach ta skromność) eksperyment zaliczyłam do udanych. Grillowany filet z kurczaka to pozycja klasyczna ale dzięki marynowaniu w mleku kokosowym (a także skórce z cytryny i limonki) sprawia, że jest bardzo soczysty i nabiera unikalnego smaku.

Na tym koniec zachwalania – spróbujcie sami, ten przepis zawsze się udaje!

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 3 łyżki kremu kokosowego
  • kilka łodyżek świeżego tymianku
  • starta skórka z cytryny
  • starta skórka z limonki
  • sól
  • pieprz (w AIP rezygnujemy)

Wskazówki

  • 30 minut
  • 2 porcje

Pierś z kurczaka myjemy, obieramy ze skóry i oddzielamy polędwiczkę. Pierś delikatnie ubijamy. W garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy 3 łyżki kremu kokosowego (który oddzielił się z mleka) tak, aby osiągnęło temperaturę pokojową i całkiem się rozpuściło. Następnie ściągamy patelnię z ognia i dodajemy starą skórkę z cytryny i limonki, tymianek, sól i pieprz. Filety z kurczaka układamy w głębokim naczyniu warstwami, każdą z warstw zalewając marynatą. Naczynie odstawiamy do lodówki na 20 minut.

Nagrzewamy patelnię grillową do wysokiej temperatury. Po odsączeniu nadmiaru marynaty smażymy pierś z każdej strony aż się przyrumieni. Przed podaniem kroimy na cienkie plasterki.

Smacznego!

grilled_chicken_1

grilled_chicken_2

grilled_chicken_3

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 232
białko 48 g
węglowodany 0.8 g
tłuszcz 4 g