Tajska sałatka z kurczakiem (wersja paleo)

Na tą sałatkę natknęłam się przypadkiem szukając inspiracji na azjatyckie dania w serwisie Pinterest. Przepis na sałatkę  znalazłam na  blogu Pinch Of Yum i powiem szczerze, że zachwyciły mnie kolory dania, wyglądało naprawdę apetycznie. Potem przeczytałam, że autorka musiała… uwaga… myć warzywa w wybielaczu. Ciężko mi sobie to wyobrazić, cieszę się, że w naszych realiach wystarczy woda z kranu :)

Tak czy inaczej. Postanowiłam wypróbować przepis w swojej kuchni… ale! Zdecydowałam się przystosować go trochę do paleo (masło orzechowe zastąpiłam migdałowym, orzechy ziemne orzechami nerkowca, do sosu nie dodałam cukru) i do polskich realiów (świeży ogórek zamiast papai). Doszłam do wniosku. że tłuszcz z migdałów wystarczy i nie dodałam oleju odchudzając trochę sos. Moją inwencją są też kiełki fasoli mung.

Sałatka jest po prostu zachwycająca. Wszystkie składniki świetnie się ze sobą zgrywają a sos dodaje im wyjątkowego smaku. Całość idealnie je się pałeczkami :)

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 2 średnie marchewki
  • 1 świeży ogórek
  • 1 pęczek świeżej kolendry (w razie braku można zastąpić pietruszką)
  • garść kiełków fasoli mung
  • garść orzechów nerkowca
  • pęczek liści cebuli dymki

Sos

  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła migdałowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki octu (ja dodałam jabłkowego)
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 1/3 szklanki letniej wody

Wskazówki

  • 20 min
  • 5 porcji

Pierś z kurczaka myjemy, wykrawamy kość i obieramy ze skóry. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok 15-20 minut. Zostawiamy do ostudzenia a potem rozdzielamy ręcznie wzdłuż włókien (żeby uzyskać paski mięsa).

Kapustę pekińską siekamy w drobne paseczki. Wsypujemy do miski. Marchew trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do kapusty. Ogórek myjemy (nie obieramy), trzemy na tej samej tarce co marchew, odsączamy nadmiar wody i dodajemy do miski. Liście cebuli dymki i kolendrę siekamy (ale niezbyt drobno), orzechy rozbijamy w moździerzu (też niezbyt drobno, żeby orzechy chrupały). Dodajemy kiełki fasoli i przygotowane wcześniej mięso. Wszystko razem mieszamy.

W wysokim naczyniu umieszczamy wszystkie składniki na sos (czosnek drobno posiekany) i dokładnie mieszamy (ja użyłam blendera z końcówką do ubijania).

Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem.

Smacznego!

Sałatka tajska

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 180
białko 23 g
węglowodany 8 g
tłuszcz 6 g