Zupa szczawiowa z żółtkiem

Bardzo lubię szczaw, mogę go wyśledzić na każdej łące i nic mnie nie powstrzyma przed konsumpcją ;) Tym razem wyśledziłam go na targu i tak wylądował w zupie. Wiejski szczaw z wiejskim jajem!

Składniki

  • 1 – 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 pęczki szczawiu (ok 300g)
  • 1 mała marchewka
  • 1 cebulka dymka (liście)
  • 2 żółtka jaj
  • 1 łyżka mleczka kokosowego (opcjonalnie)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • pieprz i sól

Wskazówki

  • 20 min
  • 4 porcje

Do gorącego bulionu wrzucamy marchewkę pokrojoną w paski i posiekane liście dymki.

Szczaw myjemy i odcinamy łodygi. Kroimy i podsmażamy ok 3 minut (mieszając) na patelni z czosnkiem i olejem kokosowym.

Kiedy marchewka w bulionie trochę zmięknie dodajemy szczaw, mieszamy i gotujemy ok 5 minut. Dodajemy rozrobione w łyżce zupy mleko kokosowe, pieprz i sól. Gotujemy jeszcze kilka minut.

Ściągamy zupę z palnika i czekamy aż trochę ostygnie. Cały czas mieszając dodajemy roztrzepane żółtka.

Smacznego!

Zupa szczawiowa

Powiązane wpisy

Omlet marchewkowo – kokosowy 14.11.2013
Wiosenna zupa z jajkiem 18.03.2014