Suflet bananowy z wanilią

Należę do tej grupy osób, która z trudem zwleka się rano z łóżka więc nie udało mi się wykorzystać dodatkowej godziny  ;) Wykorzystałam za to mocno już dojrzałe banany i na śniadanie przygotowałam suflet. Przepis znalazłam na blogu Poezja smaku i trochę go zmodyfikowałam dopasowując do swoich wymagań :) Wyszło pysznie i sycąco!

Składniki

  • 3 jajka
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżeczki mąki kasztanowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • laska wanilii
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól
  • olej kokosowy (do posmarowania)

Wskazówki

  • 30 min
  • 180 °C
  • 4 porcje

Banany obieramy, kroimy w plasterki, dodajemy żółtka jajek, przesianą mąkę, ziarna wanilii, cynamon, miód i szczyptę soli. Wszystko razem dokładnie mieszamy (można użyć blendera).

W osobnej misce po dodaniu szczypty soli ubijamy białka na sztywną pianę. Po ubiciu pianę partiami dodajemy do wcześniej przygotowanej masy, delikatnie mieszając (!).

Masę wylewamy do nasmarowanych olejem kokosowym foremek i wstawiamy od razu do piekarnika nastawionego na 180°C (grzanie z góry i z dołu) na ok 15 minut.

Smacznego!

Suflety bananowe

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 279
białko 13 g
węglowodany 35 g
tłuszcz 9 g

Powiązane wpisy

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami 25.08.2014
Frittata na słodko 08.11.2013