Sałatka z indykiem, kozim serem i miętą

Ostatnio podczas zakupów wpadła mi w ręce świeża mięta. Zastanawiałam się jak ją wykorzystać i pomyślałam o sałatce. Kiedy ją „produkowałam” zastanawiałam się czy będzie to mieszanka wybuchowa.. nie byłam pewna efektu. No ale jest pysznie :) Jakość potwierdzona przez surowego testera!

Składniki

  • 200 g piersi z indyka
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1 ogórek świeży
  • kilka świeżych liści mięty
  • 4 plasterki koziego sera (twardego)
  • 1 pęczek świeżej kolendry (w razie braku można zastąpić pietruszką)
  • sok z połowy limonki
  • pieprz i sól

Sos

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sok z 1/2 limonki
  • 1/2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy

Wskazówki

  • 20 min
  • 2 porcje

Pierś z indyka kroimy w plastry, delikatnie ubijamy (najlepiej ręką), nacieramy sokiem z limonki, liśćmi mięty, solą i pieprzem. Odstawiamy na ok 10 min do lodówki. Po wyciągnięciu grillujemy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej.

Sałatę lodową kroimy w cienkie paski, ogórek parzymy (nie obieramy ze skóry) ze środka wykrawamy miąższ z pestkami i to co zostanie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ser kozi kroimy paski. Łączymy składniki, dodajemy pierś z indyka pokrojoną w cienkie paski i poszarpane liście mięty.

Do miski wlewamy składniki sosu i dokładnie mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę.

Sałatka z kurczakiemi miętą

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 184
białko 22 g
węglowodany 6 g
tłuszcz 7 g