Paleowsianka (owsianka bezglutenowa)

Bardzo energetyczne śniadanie najlepsze przed ciężkim treningiem. Idealnie zastępuje tradycyjną owsiankę :)

Składniki

  • 200 ml mleka kokosowego
  • 20 g wiórków kokosowych
  • 15 g orzechów nerkowca
  • 15 g migdałów
  • 10 g pistacji
  • 10 suszonej żurawiny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu / syropu z agawy
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Wskazówki

  • 10 min
  • 2 porcje

Mleko podgrzewamy w garnuszku (tak, żeby to co stwardniało rozpuściło się), cały czas trzymając na małym ogniu dodajemy wiórki kokosowe, posiekane orzechy nerkowca, migdały i pistacje (można delikatnie rozbić w moździerzu) oraz suszoną żurawinę (w całości lub też posiekaną). Gotujemy ok 3 minut, dodajemy miód, cynamon i ekstrakt z wanilii i cały czas mieszając gotujemy jeszcze ok 2 minut.

Smacznego!

paleowsianka

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 295
białko 3.5 g
węglowodany 14 g
tłuszcz 24 g

Powiązane wpisy

Frittata na słodko 08.11.2013
Omlet marchewkowo – kokosowy 14.11.2013