Bardzo energetyczne śniadanie najlepsze przed ciężkim treningiem. Idealnie zastępuje tradycyjną owsiankę :)
Paleowsianka (owsianka bezglutenowa)
Składniki
- 200 ml mleka kokosowego
- 20 g wiórków kokosowych
- 15 g orzechów nerkowca
- 15 g migdałów
- 10 g pistacji
- 10 suszonej żurawiny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka miodu / syropu z agawy
- kilka kropel ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Wskazówki
- 10 min
- 2 porcje
Mleko podgrzewamy w garnuszku (tak, żeby to co stwardniało rozpuściło się), cały czas trzymając na małym ogniu dodajemy wiórki kokosowe, posiekane orzechy nerkowca, migdały i pistacje (można delikatnie rozbić w moździerzu) oraz suszoną żurawinę (w całości lub też posiekaną). Gotujemy ok 3 minut, dodajemy miód, cynamon i ekstrakt z wanilii i cały czas mieszając gotujemy jeszcze ok 2 minut.
Smacznego!