Przepis zaczerpnięty z książki Kuchnia Chińska wg Goka, trochę zmodyfikowany do moich upodobań i możliwości sprzętowych :) Nie mam specjalnego chińskiego parownika (ani żadnego innego) więc jajka upiekłam w kąpieli wodnej. Wyszły pysznie i w dodatku udało mi się przemycić trochę krewetek (inaczej mój mężczyzna nie miał by na tyle odwagi ;) ).
Jajka zapiekane z krewetkami
Składniki
- 6 jajek
- ok 10 krewetek gotowanych
- pęczek cebulki dymki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka sosy rybnego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- pieprz i sól
Wskazówki
- 20 min
- 150 °C
- 2 porcje - 4 kokilki
Z krewetek ściągamy ogonki i dusimy kilka minut na patelni z posiekanym czosnkiem, sosem rybnymi mlekiem kokosowym. Wyjmujemy krewetki a powstały sos odkładamy do wystygnięcia (przyda się).
Do miski wbijamy jajka, solimy, pieprzymy i lekko roztrzepujemy. Dodajemy sos sojowy, drobno posiekaną dymkę (liście) i sos spod krewetek. mieszamy jeszcze raz.
Kokilki smarujemy olejem (np kokosowym albo sezamowym), wlewamy jajka i wkładamy krewetki. Całość, w kąpieli wodnej, wstawiamy do nagrzanego do 150°C piekarnika na ok 1-=15 minut aż jajka się zetną.
Smacznego!